FAKE NEWS. „Casca” lui Iohannis, lansată de PSD, nu există

Fotografie realizată la conferința de presă de Octav Ganea, înfățisându-l pe șeful statului fără cască, la polul opus față ce imaginile false distribuite de lideri PSD pe rețelele sociale

PSD a lansat, chiar în timpul conferinței de presă a lui Klaus Iohannis, imagini false cu contracandidatul Vioricăi Dăncilă purtând cască în ureche, pe care jurnalistul Octav Ganea, de la Inquam Photos, le-a demontat cu imagini reale, pe care le-a surprins la fața locului.

Imaginile au fost distribuite masiv pe facebook de Gabriela Firea, primarul Capitalei, de fostul ministru al Sănătății, Florin Bodog, sau de filialele locale ale PSD.

În cadrul conferinței de presă, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă are cască și dacă i se suflă în ureche ce trebuie să spună, iar șeful statului a spus că nu. „Mă bănuți de așa ceva? Că fără copiuță nu merge? Nu cred că mă bănuți de așa ceva”, a spus Iohannis, vădit contrariat de întrebare și gesticulând cu mâinile în jurul urechilor.

Mai târziu, fotojurnalistul Octav Ganea, de la Inquam Photos, a postat pe facebook o fotografie pe care a făcut-o de pe holul sălii de conferințe, cu Klaus Iohannis din profil, în care se vedea că acesta nu avea nimic în ureche. Este vorba de urechea stângă, după cum arătau imaginile false distribuite de PSD.

Informația falsă privind pretinsa „cască” pe care ar fi purtat-o Klaus Iohannis a fost preluată și de Viorica Dăncilă, care a spus, în conferința de presă care a urmat celei a șefului statului că, spre deosebire de el, nu poartă „nicio cască” și că „vorbește liber”. Viorica Dăncilă a fost ironizată, pe perioada mandatului de prim-ministru, că nu vorbește liber și că citește de pe hârtiuțe. „Prefer să citesc decât să spun prostii”, a fost replica lui Dăncilă, autoarea unor gafe memorabile, de genul confuziei între Priștina și Podgorița. Despre statutul Vioricăi Dăncilă ca politician căruia i se suflă ce trebuie să spună au făcut haz și jurnaliștii francezi de la ARTE.