O fântână din Timișoara, proiectată de artiști, restilizată cu faianță

Fântâna din Parcul Regina Maria, din Timișoara, a fost amenajată, în 2020, în cadrul unui proiect.

Fântâna Hartă din Parcul Regina Maria, din Timișoara, nu mai există. În locul ei a fost construit un bloc de ciment, îmbrăcat în faianță, cu două robinete. Administratorul fântânilor publice explică restilizarea prin nevoia de igienizare. Niciun argument pentru noul concept artistic.

În 2020, când Timișoara se pregătea să devină Capitală Culturală Europeană, un proiect pus la punct de Asociația Timișoara 2023, Capitală Culturală Europeană și ONG-ul CRIES a schimbat „fața" a trei fântâni din oraș.

Au fost cooptați tineri artiști din oraș care au amenajat fântânile din Parcul Botanic, din Parcul Regina Maria și din zona 700. Cea mai spectaculoasă lucrare a fost Fântâna Hartă, realizată de Andreea Medar și Mălina Ionescu. Lucrarea era construită din fragmente, asemenea unui puzzle, cu străzi, clădiri și spații ale comunității.

Una dintre fântânile amenajate, în 2020, în Piața 700.

Fântâna creată de artiști în Parcul Botanic.

Fântâna Hartă din Parcul Regina Maria.

Nu mi-a venit să cred când am văzut pozele. Nu știu de ce s-a recurs la această variantă și nici cine a ales-o. Dar știu cât au investit acolo cele două artiste, Andreea Medar și Mălina Ionescu, și e trist că s-a ajuns la asta.
Ionuț Suciu, fost producător la Asociația Timișoara 2023

Lucrarea din Parcul Regina Maria a rezistat până de curând, când a fost înlocuită cu o formă brută din beton acoperit cu faianță gri. Și două robinete.

Cel care a semnalat „transformarea" este chiar cel care a implementat proiectul în 2020. Ionuț Suciu a fost producător în Asociația Timișoara 2023, Capitală Culturală Europeană. A scris pe pagina sa de Facebook despre schimbarea la față a fântânii din Parcul Regina Maria, iar postarea sa a devenit, imediat, virală.

Una dintre artistele care a lucrat la Fântâna Hartă a reacționat la postarea lui Ionuț Suciu. Susține că a trecut periodic pe la lucrare și a mai adus îmbunătățiri.

Una dintre artiste a reacționat, cu un comentariu, la știrea despre restilizarea fântânii.

Cei care au „restilizat" fântâna sunt lucrătorii AQUATIM, operatorul serviciilor de utilitate publică, de alimentare cu apă și canalizare, pe aria județului Timiș. Un reprezentant al insituției a explicat, pentru Europa Liberă, de ce s-a refăcut fântâna. Din motive de igienă.

„Lucrarea făcută în cadrul unui proiect de artă a folosit soluții constructive care nu sunt durabile, polistirea, ciment. Fântâna trebuie curățată des și, în timp, s-a deteriorat", ne-a spus Cristina Borca , de la AQUATIM.

Soluția de reconstruire cu ciment și faianță este considerată sigură pentru igiena populației, consideră reprezentantul instituției. Nu explică și de ce arată așa, dar ne spune că sunt deschiși la colaborări viitoare cu artiștii pentru decorarea acesteia.