Fath-360 | Ce se știe despre racheta iraniană care ar fi ajuns în mâinile Rusiei
Noiembrie 2022 - o rachetă Fath-360 e lansată în timpul unor exerciții militare în sudul Iranului.
Racheta balistică cu rază scurtă de acțiune a fost prezentată pentru prima dată la o paradă militară la Teheran, în aprilie 2022.
Fath înseamnă „cucerire” în persană.
Fiecare rachetă de 5,2 metri lungime poate transporta un focos de 150 de kilograme. Aceasta este de trei ori mai mare decât încărcătura explozivă a celebrelor drone Shahed de concepție iraniană, care au ucis zeci de civili ucraineni de când au fost lansate de Rusia în 2022.
Un sistem de rachete Fath-360 este prezentat la Teheran, în septembrie 2022.
Capsulele de rachete ale armei sunt ascunse în remorca unui camion proiectat să arate ca un vehicul civil, ceea ce face dificilă detectarea sa din aer.
Rachetele Fath-360 au o rază de lovire relativ imprecisă, de aproximativ 30 de metri, ceea ce înseamnă că sunt susceptibile de a fi utilizate împotriva unor ținte fixe mari, cum ar fi clădiri și infrastructură.
Cu o viteză maximă de aproape 5.000 de kilometri la oră, racheta Fath-360 este infinit mai greu de interceptat decât dronele Shahed.
În fotografie: o dronă Shahed de concepție iraniană este doborâtă deasupra Kievului în mai 2023.
Dar raza de acțiune mai mică a rachetei, de 120 de kilometri, înseamnă că este probabil să reprezinte o amenințare doar pentru zonele din apropierea liniilor frontului.
Șeful armatei iraniene, general-maior Mohammad Bagheri (dreapta), se întâlnește cu șeful Consiliului rus de securitate, Serghei Șoigu, la Teheran, pe 5 august 2024.
După această întâlnire între înalți oficiali militari din Rusia și Iran au apărut informații conform cărora Teheranul instruiește soldații ruși ca să utilizeze rachetele iraniene.
Un afiș din Teheran arată o rachetă mai mare din aceeași familie cu Fath-360.
Teheranul a negat informațiile conform cărora rachetele sale sunt furnizate Rusiei, însă un deputat iranian de rang înalt a părut să contrazică linia oficială.
Pe 7 septembrie, Ahmad Bakhshayesh Ardestani a declarat presei iraniene: „Trebuie să facem troc pentru nevoile noastre, inclusiv pentru importul de soia și grâu. O parte a trocului implică trimiterea de rachete, iar o altă parte implică trimiterea de drone militare în Rusia”.
O rachetă iraniană montată pe un camion este lansată în Irak în septembrie 2022.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pe 9 septembrie că Washingtonul este „incredibil de alarmat” de rapoartele privind predarea sistemelor de rachete Fath-360 Rusiei.
Pe 10 septembrie, Statele Unite au emis noi sancțiuni împotriva Iranului ca răspuns la sprijinul său militar pentru Rusia, inclusiv pentru presupusa livrare de rachete balistice.