Pe lângă numărul foarte mare de arestări făcute de autoritățile din 16 țări, varianta gândită de mai multe instituții internaționale din domeniul forțelor de ordine a dus și la confiscarea a 8 tone de cocaină, a 22 de tone de canabis, 2 tone de droguri sintetice, 250 de arme, 55 de mașini de lux și 48 de milioane de dolari.
Operațiunea a fost denumită sugestiv „OTF Greenlight/Trojan Shield” și este descrisă de Europol, una dintre instituțiile partenere, ca fiind una dintre cele mai „sofisticate” acțiuni pe care forțele de ordine le-au derulat vreodată împotriva grupărilor infracționale de pe Glob.
Pe lângă FBI și Europol, la investigația comună au mai participat Polițiile din Australia, Suedia și Olanda, dar și Agenția Antidrog din SUA.
Cum funcționa?
Potrivit autorităților, începând cu 2019, FBI și Poliția Federală din Australia au dezvoltat o companie a cărei produs – ANOM – era reprezentat de un dispozitiv prin care utilizatorii credeau că pot purta conversații, fără ca discuțiile să fie înregistrate.
Produsul a devenit rapid popular în rândul infractorilor din diferite colțuri ale lumii, inclusiv în sindicatele de crimă organizată din Italia, organizațiile internaționale specializate în trafic de droguri sau în ceea ce Europol numește „găștile infracționale de motocicliști”.
„Obiectivul noii platforme a fost să vizeze organizațiile globale de criminalitate organizată, trafic de droguri și spălare de bani, indiferent de locul în care au operat, și să ofere un dispozitiv criptat cu caracteristici căutate de rețelele de criminalitate organizată”, arată Europol.
27 de milioane de mesaje despre care infractorii credeau că sunt criptate au ajuns, astfel, la FBI și la partenerii săi instituționali în ultimele 18 luni. Pe lângă arestările și confiscările realizate deja, autoritățile spun că vor continua analiza volumului imens de informații pentru a identifica și alți infractori sau grupări infracționale.
Reacțiile celor implicați
Directorul executiv adjunct al Europol, Jean-Philippe Lecouffe, a spus despre această operațiune că este un „succes excepțional al autorităților din Statele Unite, Suedia, Olanda, Australia, Noua Zeelandă și ceilalți membri europeni ai Grupului operativ operational.”
„Sunt foarte mulțumit să văd că Europol sprijină această operațiune și consolidează parteneriatele de aplicare a legii”, a spus Lecouffe.
Calvin Shivers, director adjunct la Divizia de Investigații Criminale din cadrul FBI a menționat: „Platformele de comunicații infracționale criptate au fost în mod tradițional un instrument de evitare a aplicării legii și a facilitării criminalității organizate transnaționale. FBI și partenerii noștri internaționali continuă să dezvolte modalități inovatoare de a depăși aceste provocări și de a aduce infractorii în fața justiției.”
La ampla operațiune au participat următoarele țări: Australia, Austria, Canada, Denemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Lituania, Noua Zealandă, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite.
Grupurile infracționale sunt foarte interesate de platformele de comunicații criptate pentru a-și feri operațiunile de forțele de ordine. La rândul lor, autoritățile de peste tot din lume se concentrează în ultimii ani pe desființarea acestor platforme.
În iulie 2020, de exemplu, platforma criptată EncroChat a fost desființată de un grup de lucru format din autorități din Franța și Olanda. Acea acțiune a zguduit lumea infracțională din Europa și a fost urmată de o alta similată, în 2021m cânt autoritățile judiciare din Belgia, Franța și Olanda au blocat utilizarea serviciului de comunicare Sky ECC.