Corpul de control al primarului Nicușor Dan va prezenta un raport cu deficiențele fiecărei instituții, pe tema incidentului tragic de sâmbătă, în care Ana Oros (44 de ani) a murit după ce a fost mușcată de o haită de câini lângă Lacul Morii din București.
„Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB”, a scris duminică seară primarul capitalei, Nicușor Dan, pe contul său de Facebook, într-o primă reacție pe tema incidentului.
„Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice”, a adăugat edilul.
Asta după ce consilieri generali ai Primăriei capitalei au cerut demisia directorului Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei generale.
Nicuşor Dan spune că a cerut verificarea responsabilității care revine fiecărei instituții în acest caz.
„Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.
Ana Oros, 44 de ani, a murit sâmbătă, după ce a fost atacată de o haită de câini în zona lacului Canalul Morii, în timp ce alerga.
Femeia, membră a unui club al iubitorilor de munte, Alpin Club Pro-Mont Bucureşti, ar fi fost atacată și mușcată de câini și în primăvara anului trecut, în aceeași zonă.
„Cu regret vă anunț că iubita noastră colegă Ana Oros nu mai este printre noi. Ca o ironie a sorții astăzi a fost mușcată și omorâtă în același loc și de aceeași câini(se pare)”, a transmis asociaţia pe pagina de Facebook, unde a fost postat şi un mesaj de condoleanţe în memoria Anei.
Mai mulţi dintre cei care au comentat postarea au cerut organizarea unui protest la adresa instituţiilor responsabile în acest caz.
Cine îşi asumă responsabilitatea?
În aprilie 2022, când a fost de asemenea atacată de câini, în aceeaşi zonă, Ana a fost ajutată de alți practicanți ai sporturilor în aer liber, aflați în zonă, care au alungat câinii și au chemat salvarea, potrivit Digi24.
Unul dintre martorii de atunci, Marius Neacșa, a povestit că a informat atât Poliția capitalei cât și Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, însă măsurile concrete au întârziat.
Îți mai recomandăm Explorarea munților, între adrenalină și risc de moarte. Alpinist: „Trebuie să știi când să te întorci!”Instituțiile, în special Poliţia Locală din sectorul 6 şi ASPA şi-au pasat până acum responsabilitatea.
Reprezentanţii Primăriei sectorului 6 au transmis într-un comunicat că Poliţia locală de sector nu a primit sesizări cu privire la existenţa în zonă, deşi unii locuitori susţin contrariul, notează sursa amintită. De asemenea, Primăria a menţionat că responsabilitatea revine ASPA.
Primarul Ciprian Ciucu a spus că a demarat o anchetă la nivelul poliţiei locale.
Purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu, a declarat că instituţia monitorizează în permanenţă şi ridică câinii fără stăpân din capitală, care sunt duşi în centre de ecarisaj, sterilizaţi şi microcipaţi.
În schimb, nu există o evidenţă a câinilor care sunt adăpostiţi în proprietăţi private, nesterilizaţi şi care ies pe domeniul public.
Instituţia ar fi solicitat implicarea şi a altor instituţii, precum Poliţiile locale şi Poliţia capitalei, pentru a gestiona mai bine situaţia.