Fermierii ucraineni luptă ca să supraviețuiască, pentru că nu pot să-și vândă recoltele

Viktor Tsvyk exportă în mod normal până la 90% din recolta sa prin portul Odesa, în sudul Ucrainei. Deși recolta din acest an este cu 20% mai mare decât cea de anul trecut, ceea ce ar fi fost un avantaj pe timp de pace, pe timp de război, costurile logistice exorbitante și blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră au făcut ca transportul de cereale să fie costisitor.

Luna trecută, Rusia a renunțat la un acord de război care permitea Ucrainei să transporte cereale în întreaga lume. La fel ca mulți dintre fermierii ucraineni, producția lui Tsvyk este efectiv blocată. Neavând cum să vândă, acum preocuparea lui este cum să se mențină pe linia de plutire cu banii.
 
Când a fost întrebat cum își imaginează viitorul afacerii sale și al celor 77 de angajați care depind de el pentru a-și asigura existența, Tsvyk a răspuns: „Este prea dureros pentru a vorbi despre asta”.

De la părăsirea acordului, Rusia a vizat porturile ucrainene și, în special, silozurile de cereale, cum ar fi acesta lovit în dimineața zilei de 16 august lângă Odesa.

Ucraina a ripostat prin atacarea porturilor rusești, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la grâu și porumb pe piețele globale.

Având în vedere că cerealele erau principala sursă de venit a fermei, produsele lui Tsvyk au ajuns până în India și în țările sărace din Africa de Nord, spune el.

Având în vedere că singurele alte opțiuni sunt rutele terestre, feroviare și fluviale mai costisitoare prin Europa, care au stârnit reacții de respingere din partea țărilor vecine, cerealele sale vor sta probabil în depozite, ceea ce îl va costa zeci de mii de dolari în pierderi.

Fermierii recoltează în jurul unui crater lăsat de o rachetă rusească. Din cauza blocadei porturilor, pe lângă pericolele reprezentate de muniția neexplodată care le acoperă câmpurile și a scăderii forței de muncă pe măsură ce bărbații apți de muncă merg pe front, mulți dintre fermierii ucraineni se străduiesc să ofere produsele lor celor din țările în curs de dezvoltare care se luptă cu foamea.

Vasta fermă a lui Tsvyk din Zhurivka, la 85 de kilometri est de Kiev, produce nu numai grâu, ci și brânzeturi fine de capră.

În timp ce patru dintre angajații lui Tsvyk au plecat să se alăture luptei, cei care au rămas au recoltat și depozitat grâul și se pregătesc pentru următorul sezon.

Potrivit analiștilor, producția de porumb și grâu în Ucraina, țară dependentă de agricultură, a scăzut cu aproape 40% în acest an față de nivelurile de dinainte de război.

Având în vedere că opțiunile lor sunt limitate, mulți fermieri aleg să nu planteze.

Unii fermieri se orientează către alte produse, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, pentru a obține profit.

Un muncitor adună grâul într-un hambar.

Viktor Tvysk inspectează depozitarea brânzei de capră. Există metode precum trocul, la care a recurs Tvysk, pentru a menține ferma pe linia de plutire. Dar nu se așteaptă să facă profit - tot ce poate spera este cel mult să se descurce.

Din cauza costurilor de transport în creștere și a blocadei rusești asupra porturilor din Ucraina, mii de fermieri ucraineni se confruntă cu un viitor sumbru.