Fidesz părăsește Grupul PPE din Parlamentul European

Viktor Orban, alături de liderul PPE, Manfred Weber

Partidul premierul maghiar Viktor Orban a anunțat că va părăsi Grupul Partidului Popular European (PPE) ca urmare a noile reguli adoptate de populari care permit suspendarea FIDESZ.

„Nu vom permite ca europarlamentarii noștri să aibă vocile reduse la tăcere sau să fie limitată capacitatea de a îi reprezenta pe cei care i-au ales. Combaterea pandemiei și salvarea de vieți rămâne prima noastră prioritate. Drept urmare, după adoptarea noilor reguli ale Grupului PPE, Fidesz a decis să părăsească Grupul", a anunțat vicepreședintele Fidesz, Katalin Novak.

Ea a publicat pe Twitter și o scrisoare în care europarlamentarii Fidesz îl înștiințează pe Manfred Weber că demisionează din PPE.

Premierul ungar Viktor Orban a amenințat, chiar luni, că își va retrage partidul Fidesz din Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European dacă blocul conservator aprobă noi reguli interne

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a adoptat, miercuri, noile reguli care permit suspendarea FIDESZ.

Tocmai am adoptat o modificare importantă a regulilor de procedură ale Grupului PPE din Parlamentul European. Conform noilor reguli, putem suspenda delegația unui partid din Grupul PPE dacă partidul respectiv este deja suspendat din Partidul Popular European. Această suspendare va fi adoptată cu majoritatea voturilor exprimate”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Conform acestuia, modificarea regulilor de procedură a fost aprobată cu 148 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 4 abțineri.

„Înainte de modificarea regulilor, această suspendare nu era posibilă. În momentul de față, avem un partid suspendat din Partidul Popular European. Este vorba de FIDESZ din Ungaria”, mai precizează Siegfried Mureșan.

Începând din martie 2019, FIDESZ a fost suspendat din Partidul Popular European, formaţiunea paneuropeană conservatoare, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.

Grupul parlamentar PPE, care include conservatorii cancelarului german Angela Merkel, se ceartă de ani de zile cu Fidesz.

UE l-a acuzat de mult pe Orban că subminează libertățile democratice, mass-media, organizațiile neguvernamentale și statul de drept.