Mașina în care se afla fiica lui Dughin, ideologul lui Putin, a explodat lângă Moscova

Dughin a fost prezent în România în 2017, deși fusese sancționat de SUA și Marea Britania. Imagine din 15 februarie 2022, din Republica Moldova, cu Joëlle Garriaud-Maylam, senatoare franceză, și Aleksander Dughin.

Fiica lui Alexander Dughin, cunoscut drept „creierul lui Putin” sau „ideologul” președintelui rus, se afla în mașina care a explodat în mers spre Moscova.

Presa de stat rusă susține că Daria Dughin a murit după ce mașina ei a explodat, iar apropiații lui Dughin afirmă că acesta era ținta atacului, informează BBC și CNN. Mașina aparținea ideologului rus, nu fiicei acestuia, care folosea în mod normal un alt automobil.

Potrivit publicației ruse 112, familia Dughin urma să se întoarcă, sâmbătă seara, de la un eveniment, dar Alexander Dughin a luat în ultimul moment decizia de a călători separat de fiica sa.

Imagini postate pe Telegram, care nu au fost confirmate, par să îl arate pe Dughin la locul accidentului, urmărind șocat intervenția echipelor de urgență.

Chiar dacă nu deține o funcție oficială în guvernul rus, Dughin este cunoscut drept un ideolog ultra-naționalist, apropiat de președintele Vladimir Puțin, și un înfocat susținător al invaziei Ucrainei. El a fost numit și „Rasputinul lui Putin”.

Cine este Aleksandr Dughin

Aleksandr Gelyevich Dughin este un ideolog rus cunoscut pentru opinii caracterizate drept fasciste.

Joëlle Garriaud-Maylam și Aleksandr Dughin pe 15 februarie 2022, în Moldova

A fost principalul organizator al Frontului Național Bolșevic, Partidului Eurasia și al precursorului acestora, Partidul Național Bolșevic.

El a fost, de asemenea, consilier al președintelui Dumei de Stat, Gennadi Selezniov, și al unui membru de frunte al partidului de guvernământ Rusia Unită, Serghei Narîșkin. Este, de asemenea, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin și creierul din spatele anexării Crimeei de către Rusia.

Fiica sa, Daria Dughin, a fost o jurnalistă vocală, care a susținut invadarea Ucrainei. SUA și Marea Britanie au sancționat-o la începutul anului pentru că a contribuit la dezinformreat online în legătură cu invazia Rusiei.

Ea a descris războiul, într-o intervenție din luna mai, drept o ciocnire a civilizațiilor și și-a exprimat mândria că ea și tatăl ei au fost sancționați de Occident.

Alexander Dughin a fost sancționat de SUA în 2015 pentru presupusa implicare în anexarea Crimeei de către Rusia. Apropiatul lui Puțin s-a remarcat prin scrierile ultra-naționaliste în care cerea Moscovei să se afirme mai agresiv pe scena globală și a susținut acțiunea militară rusă în Ucraina.

Dughin a venit în România în 2017 pentru a-și prezenta cărțile și ideile, evenimentul fiind organizat la Sala Dalles.

Apropiatul lui Puțin propunea proiectul „Marii Europe de Est” ca parte a unei „lumi multipolare”, pornind de la faptul că, „pe parcursul întregii istorii a Occidentului, etniile ei slave și societățile ortodoxe s-au aflat la periferie” și „au fost lipsite de orice atenție și influență”.

Pentru România, ideologul eurasianismului face următoarea promisiune: odată creată Marea Europă de Est, acest proiect va elimina „în totalitate” problema R. Moldova, iar integrarea ei cu România va fi o chestiune „pur tehnică”. Singura condiție ar fi ca România să nu mai fie ancorată în NATO și Uniunea Europeană, ci să rămână pe cont propriu, fiindcă Rusia va acționa „delicat”, nota Radio Europa Liberă Moldova în 2017.

Îți mai recomandăm Cât fascism cuprinde doctrina lui Putin? Cine sunt filozofii și ideologii care îl influențează