Dacă ești inundat cu minciuni când scrollezi pe rețelele sociale, nu e de mirare că votezi sub influența lor. Dar ce se întâmplă dacă, de exemplu, nu absolut toți votanții au fost „iradiați”, ci doar anumite persoane – poate cele care sunt prea credule?
Este ceea ce a constatat România după alegerile prezidențiale, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă Bulgaria, care au descoperit că o platformă din Bulgaria a fost implicată în ampla campanie de manipulare din timpul campaniei electorale prezidențiale din România.
Unul dintre actorii din această campanie a fost platforma de publicitate online AdNow, a dezvăluit publicația românească de investigații Snoop.ro.
Investigațiile au legat această rețea de Kremlin. Platforma a plătit influenceri și instituții media din România pentru a-l promova pe candidatul pro-rus de extremă dreaptă Călin Georgescu.
Platforma este operată de o companie bulgară, dar are angajați ruși.
În 2021, jurnaliștii au investigat această platformă pentru răspândirea de informații false. S-a descoperit că banii proveneau din Rusia.
În 2021, AdNow avea sediul la Londra și era deținută de ruși, iar în 2024 avea sediul la Plovdiv și era deținută de un georgian care locuia în Bulgaria.
Giorgi Abuladze a confirmat pentru Europa Liberă că a cumpărat AdNow „acum 2-3 ani de la un rus”, că acolo lucrează doar ruși, dar a spus că nu se ocupă „cu partide politice, nici cu influențe politice”.
„Că cineva poate profita, nu avem de unde să știm, nici cum să influențăm, aceasta este o rețea de teasing (publicitate - n.r.)”, a spus el.
„Chiar dacă banii au intrat într-adevăr prin România [sau Rusia], nu am de unde să știu, nu am de unde să cunosc clienții cum se înregistrează, ce fac și cum o fac”, a adăugat el.
Ce este AdNow
Ați dat pe internet peste reclame pentru suplimente de slăbit, un leac miraculos pentru boli grave, o poțiune magică pentru a vindeca căderea părului, titluri senzaționale cu un îndemn la click?
Astfel de reclame se deschid, de regulă, în ferestre separate pe telefon sau computer. Încercați să le închideți pentru a nu vă încurca, dar se deschid iar. Utilizatorul nu știe cine trimite anunțul, de ce apare pe un anumit site sau ce date personale îi sunt „luate”.
Iată cum ajunge anunțul la tine: persoana care dorește să îl distribuie se conectează cu o platformă de publicitate online, care, la rândul său, îl „împinge” către utilizatori.
Una dintre cele mai cunoscute astfel de platforme este GoogleAds, însă aceasta a impus restricții agenților de publicitate – de exemplu, cu privire la ce poate face reclamă sau la modul în care își poate selecta utilizatorii.
Pe platforme precum AdNow, însă, nu există limite. Dacă site-ul dvs. de anunțuri devine clientul lor, veți putea instala o aplicație capabilă să selecteze audiența pentru care faceți publicitate.
În cazul publicității online, conform acestui model, proprietarul publicației online primește 0,068 dolari pentru fiecare click pe anunț, conform site-ului AdNow pentru Bulgaria.
În acest caz particular al AdNow, profitul provine din cifra de afaceri ridicată a publicității – „este mică, dar constantă”, spune Abuladze.
El nu poate spune de unde provin banii. AdNow nu poate contacta clienții care își anunță produsele prin intermediul platformei „deoarece structura tehnică a serverelor nu permite acest lucru”. Asta spune Cătălina Chiper de la companie, pentru Snoop.ro.
„AdNow este o structură mare de companii – un agent de publicitate trimite reclamele, iar ceilalți proprietari de site-uri le integrează”, a declarat Petko Petkov de la Bulgarian Elves pentru Europa Liberă.
Acesta este un grup informal de experți în internet care își propune să combată dezinformarea rusă. Cel mai adesea, ei publică documente scurse sau prelucrează seturi mari de date și descoperă rețele de troli.
Potrivit lui Petkov, serviciul AdNow este relativ ieftin și multe site-uri din Bulgaria îl folosesc.
Publicația de investigații Snoop.ro enumeră mai multe astfel de site-uri. Potrivit lui Petkov, există și altele, ceea ce nu înseamnă că ele însele răspândesc dezinformări, ci doar că permit astfel de reclame.
Numai în ultima lună, anunțurile AdNow despre tratamente naturiste și escrocherii online au avut peste 441 de milioane de vizualizări pe internetul românesc.
Legătura cu Rusia
Snoop.ro dezvăluie sute de publicații, influenceri și reclame finanțate cu bani de la Moscova. Aceștia răspândesc dezinformări și teorii ale conspirației pe rețelele sociale din România de cel puțin opt ani.
Din 2016 până în 2024, cel puțin două milioane de euro au fost direcționate de AdNow către site-uri ale unor posturi TV, influenceri conspiraționiști și publicații cu conținut de extremă dreapta. Aceasta este doar suma identificată de autoritățile fiscale române.
AdNow a fost creată de rusul Stanislav Fesenko și de britanicul Ewan Toladay. Aceștia se află, de asemenea, în spatele unei fraude la scară largă prin intermediul unor jocuri pe care oamenii le instalează fără să vrea pe telefoanele lor, oferindu-le acces la datele lor personale.
Compania este înregistrată la aceeași adresă din Londra cu o firmă apropiată de Direcția Generală de Informații a Rusiei (GRU), deținută de un văr al lui Vladimir Putin, și cu alte firme legate de Kremlin.
Inclusiv Bunelu Ltd, care promovează conspirații finanțate de Rusia. Aceasta are o filială în România, iar membrii săi sunt văzuți frecvent la ambasada Rusiei. Ei îl invită pe Călin Georgescu la interviuri, relatează Snoop.ro.
La momentul respectiv, sediul AdNow se afla la Moscova și era deținut de Yulia Serebryanskaya, care a organizat evenimente pentru partidul lui Putin, Rusia Unită, relevă o anchetă a Europei Libere.
Serebryanskaya se află, de asemenea, în spatele companiei 2WTrade, care este implicată în comercializarea produselor de sănătate și cosmetice, și în spatele companiei Fazze, care este cunoscută pentru o campanie puternică de dezinformare împotriva vaccinurilor COVID-19.
AdNow a fost înregistrată în ianuarie 2014 și a fost lichidată în martie 2023, se arată în registrul public al societăților din Regatul Unit.
Conexiunea bulgară
Giorgi Abuladze locuiește și face afaceri la Plovdiv. În 2021 a cumpărat AdNow și a început să o opereze prin intermediul companiei „Renodo Media”, înregistrată în același an.
Platforma are peste 350 de angajați, majoritatea ruși. Abuladze a declarat pentru Europa Liberă Bulgaria că aceștia au fugit de regimul lui Putin și trăiesc în străinătate. El îi angajează pentru că este dificil să găsească specialiști în Bulgaria și pentru că acceptă salarii mai mici.
Abuladze neagă că ar avea legături cu Rusia și că ar primi bani de acolo. El spune că principalul său venit provine din SUA – de la cele peste 50 de companii înregistrate pe numele său. În cuvintele sale, acestea „se ocupă cu vânzarea de aplicații Apple”.
În urma anchetei din România, grupul bulgar Elves a publicat pe Facebook graficul impresiilor obținute pe conținutul publicitar pentru țările europene promovat prin diverse site-uri.
„Link-urile sunt către domenii care direcționează către servere cu extensia „.ru” sau către „.innovapp” (numele unei alte companii a lui Abuladze), a declarat Petkov.
„Prima linie arată de câte impresii este nevoie pentru a deveni președinte în România. Cifra față de Bulgaria (aproape 73 de milioane de impresii) arată ceva ce în prezent nu putem determina la ce scară este măsurat și ce impact are”, scriu reprezentanții Bulgarian Elves.
Ei susțin că „aceste companii bulgare, care sunt conduse de ruși, au determinat în mare măsură rezultatul procesului electoral din România și Bulgaria”.
Rusia a dat 69 de milioane de euro pentru propagandă și interferență în afacerile interne ale Bulgariei și României, a anunțat pe Facebook Bulgarian Elves.
Grupul susține că deține documente care dovedesc fluxurile de bani de la Novosibirsk către Bulgaria și România. Schema a început cel târziu în 2010, cu plăți în tranzacții mici, de 5.000 de euro.*
Petko Petkov citează un studiu Facebook, potrivit căruia conținutul specific creat este suficient pentru a ajunge de trei ori la utilizator pentru a-i influența o anumită opinie.
„Dacă împărțim cele 70 de milioane de impresii în mod egal, înseamnă că în fiecare lună au fost capabili să influențeze o opinie de trei ori pentru o singură persoană. Doar că ei vizau [nu pe toată lumea, ci doar] anumite grupuri de oameni, ceea ce înseamnă că acele persoane erau literalmente inundate.”
Publicarea articolului „Bulgarian Elves” l-a determinat pe deputatul PP-DB Ivaylo Mirchev să solicite crearea unei comisii parlamentare „care să colecteze dovezi ale influenței ruse în Bulgaria la toate nivelurile”.
* Postarea a fost făcuta la 4 ore după publicarea articolului.
Articol publicat inițial de www.svobodnaevropa.bg
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.