FinCEN Files:Cum au spălat bani oligarhi ruși prin bănci occidentale

Oligarhii s-au folosit de bănci renumite pentru a muta miliarde de dolari în tranzacții suspecte

Un consorțiu de jurnaliști independenți a scos la lumină cum unele din cele mai mari bănci ale lumii au permis unor personaje implicate în activități ilegale, unii chiar din crima organizată, să învârtă banii negri în jurul pământului. FinCEN este numele ultimei scurgeri de informații dintr-o serie de dezvăluiri din ultimii cinci ani, care au scos la iveală afaceri secrete, spălare de bani și o serie întreagă de infracțiuni financiare.

FinCEN Files conține mai mult de 2.500 de documente, majoritatea fiind dosare pe care băncile le-au trimis autorităților americane în perioada 2000-2017 și care ridicau întrebări asupra activităților clienților lor.

Astfel, jurnaliștii au arătatBanca britanică HSBC a permis infractorilor să mute milioane de dolari furați din întreaga lume, chiar și după ce angajații acesteia au învățat de la investigatorii americani că schema e de fapt o înșelătorie.

Banca JP Morgan, una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, a permis unei companii să mute mai mult de 1 miliard de dolari într-un cont din Londra fără să știe de cine este deținut acesta. Banca a descoperit ulterior că această companie ar putea fi deținută de unul dintre oamenii care se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.

Unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui rus Vladimir Putin a folosit Banca Barclays, în Londra, pentru a evita sancțiunile care îl împiedicau să folosească instituțiile financiare din Vest. O parte din bani au fost folosiți pentru a cumpăra opere de artă.

Regatul Unit este considerat „jurisdicție de înalt risc”, asemenea Ciprului, potrivit diviziei de intelligence a FinCEN, ținând cont că peste 3.000 de companii de aici sunt menționate în documentul FinCEN, mai multe decât în orice altă țară.

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a reușit să ia măsuri împotriva unei companii locale care a ajutat Iranul să încalce sancțiunile internaționale.

Deutsche Bank a efectuat tranzacții cu bani obținuți din crima organizată, terorism și trafic de droguri.

Arkadi Rotenberg, prietenul din copilărie al lui Putin

Vladimir Putin și Arkady Rotenberg

Unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Vladimir Putin a reușit să mute milioane de dolari prin intermediul uneia dintre cele mai mari bănci europene, deși se afla pe lista persoanelor sancționate și de Statelor Unite, și de UE.

Arkadi Rotenberg, prieten încă din copilărie cu actualul președinte rus, a derulat tranzacții de 60 de milioane de dolari prin intermediul companiei Advantage Alliance la banca britanică Barclays între 2012 și 2016, potrivit documentelor din interiorul Trezoreriei americane, citate de BBC.

Deși se afla pe lista persoanelor supuse sancțiunilor aplicate Rusiei după anexarea ilegală a Crimeii, alături de fratele său Boris și fiul său, Igor, Arkadi Rotenberg și-a continuat nestingherit afacerile.

În luna iulie, o comisie de anchetă din Senatul american a arătat că frații Rotenberg au cumpărat obiecte de artă pentru a putea evita sancțiunile occidentale.

Raportul comisiei detaliază felul în care cei doi au cumpărat în SUA, prin companii intermediare, opere de artă în valoare circa 18 milioane dolari. Regimul special al licitațiilor din SUA permite cumpărătorilor să poată rămâne anonimi dacă doresc. Raportul consideră că folosind acest sistem, frații Rotenberg au deplasat în SUA peste 90 milioane dolari.

Prieten din adolescență al lui Putin, Arkadi Rotenberg, devenit miliardar și partener de judo al lui Putin, este cel care a primit contractul pentru construirea podului maritim de la Kerci, care leagă Crimeea de partea continentală a Rusiei, oferind astfel o continuitate teritorială. Contractul i-a fost acordat lui Arkadi Rotenberg fără licitație publică, însă nimeni nu s-a gândit sau nu a îndrăznit să-l conteste.

Fratele său, Boris Rotenberg, a construit stadionul si a obținut toate contractele principale pentru construirea instalațiilor olimpice, hotelurilor si infrastructurilor din Soci.

Oligarhul rus care finanța Partidul Conservator britanic

Lubov Chernukin a sponsorizat Partidul Conservator din Marea Britanie cu 1,7 milioane de lire, inclusiv plăți pentru a i se facilita discuții cu ultimii trei premieri britanici. În același timp, soțul său a primit în secret bani de la un oligarh rus din cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin.

Documentele din scurgerea de informații cercetată de jurnaliștii independenți arată că soțul donatoarei a primit 8 milioane de dolari. Banii veneau de la un politician aflat pe lista de sancțiuni americane pentru apropierea sa de Kremlin, scrie BBC.

Documentele intitulate FinCEN Files arată că Vladimir Chernukin a primit în 2016 bani de la o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice cu legături cu Suleiman Kerimov.

Oligarhul Kerimov deține cea mai mare mină de aur din Rusia și este membru în camera superioară a Parlamentului de la Moscova. Este anchetat în Franța pentru fraudarea taxelor din 2016.

În 2018 a fost adăugat pe lista sancțiunilor impuse de Statele Unite pentru că a sprijinit activitățile ostile ale Rusiei.

În schimb, Vladimir Chernukin a fost adjunctul ministrului Finanțelor în primul mandat al lui Vladimir Putin și a plecat în 2004 în Marea Britanie după ce a fost demis. El deține acum, alături de soția sa, cetățenia britanică și locuiește la Londra.

Oligarhul cu afaceri și în România

Oligarhul rus Oleg Deripaska

Pe lista jurnaliștilor se mai regăsește și oligarhul Oleg Deripaska, în trecut cel mai bogat om din Rusia. El și-a clădit averea după ce s-a impus în lupta acerbă din Rusia pentru controlul asupra aprovizionării cu minereu de fier și este considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Băncile monitorizate în ancheta de presă au semnalat ca suspecte mii de transferuri de bani cu legături cu Deripaska și companiile sale. Multe dintre tranzacții implică companii stabilite în jurisdicții cunoscute sub numele de paradisuri fiscale, inclusiv Cipru și Insulele Virgine Britanice.

Oleg Deripaska și-a făcut simțită prezența pe piața românească în anul 1998, atunci când a cumpărat producătorul de alumină Alor Oradea. Fabrica de stat a fost cumpărată la valoarea de lichidare de Russki Aluminium, deținută de Roman Abramovich și Oleg Deripaska, prin intermediul firmei Cemtrade. A funcționat doi ani, apoi afacerea a fost închisă.

Ulterior, a preluat 30% din compania austriacă Strabag, prezentă și pe piața din România. S-a retras din afacere, apoi și-a răscumpărat un sfert din companie. Pe lângă Deripaska, grupul Strabag mai are trei acționari principali.

Oligarhul din spatele președintelui ucrainean

Magnatul ucrainean Igor Kolomoiski

Igor Kolomoiski este un puternic magnat ucrainean care a fost implicat inclusiv în scandalul din Statele Unite care a dus la declanșarea procedurii de destituire a președintelui Trump.

El este considerat un susținător cheie al președintelui Zelenski și este acuzat în Statele Unite că a sifonat miliarde dintr-o bancă pe care o controla și după a spălat banii prin diverse companii din lume.

Din 2012 până în 2017, Bank of New York Mellon a mutat peste 263 milioane de dolari pentru companiile controlate de Kolomoiski, arată FinCEN Files. Cea mai mare parte a sumei, în valoare de peste 202 milioane de dolari, a fost trimisă în decembrie 2015 și ianuarie 2016 de Louis Dreyfus Commodities Asia, cu sediul în Singapore, în transferuri pe care autoritățile ucrainene le investighează acum.

Fondurile au fost trimise către contul PrivatBank din Cipru al Claresholm Marketing Ltd, o companie comercială din Insulele Virgine Britanice care se presupune că ar fi fost esențială pentru schema de spălare a banilor a lui Kolomoiski. PrivatBank Cipru și-a folosit contul de corespondent la Deutsche Bank Trust Company Americas pentru a primi fondurile. Bank of New York Mellon a raportat tranzacțiile ca fiind suspecte în august 2017.

LISTA ÎNTREAGĂ DE CLIENȚI AI BĂNCILOR DIN ANCHETA FINCEN FILES