FITS 2022. Cea mai spectaculoasă întoarcere a normalității
Labirintul luminilor în Piața Mare din Sibiu. Foto: Sebastian Marcovici
Nevoia de mângâiere - Kibbutz Contemporary Dance Company, Israel, coregrafia, scenografia și luminile: Rami Be’er, dansatori: May Assor, Léa Bessoudo, Anastasia Cheshun, Megan Doheny, SuJeong Kim, Ilya Nikurov, Dvir Levi.
Be’er abordează aici concepte precum identitatea, caracterul străin, opresiunea, discriminarea, libertatea, apartenența, imigrarea, patria. Un memorabil spectacol de dans contemporan („Nivelul tehnic al companiei este excepțional!” – Ruth Eshel), despre ceea ce, în fond, ni se-ntâmplă tuturor azi: injustiție, războaie, milioane de refugiați.
O fantezie muzicală - Grande Cantagiro Barattoli, Italia. În spiritul vechii tradiții a muzicienilor și a păpușarilor itineranți, spectacolele companiei sunt gândite exclusiv pentru spații deschise, în două variante: show-uri mobile (marching band), cu muzică și marionete, respectiv spectacole în piețe, cu muzică și pantomimă și scenografie fixă. Două zile (27 și 28 iunie), patru spectacole pe Pietonala Nicolae Bălcescu.
Ouktapünawaa - AAINJAA, Columbia, regia: Homero Cortés Ordoñez, cu: Jonathan Homero Cortés Ordóñez, Juliana Andrea Urriago Escobar, Diana Marcela Pinzón Quintero.
„Ouktapünawaa” este un cuvânt din limba Wayuunaiki, a tribului indigen columbian Wayuu și înseamnă „pierderea cunoștinței”. Ceea ce poate fi o formă de extaz. Un show de percuție susținut de trupa columbiană AAINJAA (prezentă în festival și cu un spectacol pe ritmuri de batucada, pe strada pietonală din centrul Sibiului), o explozie energie generată de tobe rituale.
Inimă și alte preparate din carne - Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, România, text: Dan Coman, regia: Radu Afrim, scenografie: Irina Moscu, cu: Flavia Giurgiu, Raluca Păun, Geni Macsim, Vlad Udrescu, Ștefan Cepoi, Cătălin-Mihai Miculeasa, Romanița Ionescu, Claudiu Mihail.
A câștigat, în 2021, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol și, așa cum eplică Dan Coman, este „Despre corp și despre cum duce el greul. Despre crizele mici izbucnite în plină criză. Despre frumusețe și despre sufletele tot mai uscate, întărite deja pe la margini. Despre plăcere și boală. Despre limbaj și despre cum se scurge culoarea din lucruri. Despre cuplurile de interior. Despre viața care atârnă la câțiva cm în afara noastră”.
Balul Shakespeare (Proiectul Moștenirea) - Facultatea de Teatru, Universitatea „George Enescu” Iași, România, scenariul și regia: Mihai Mălaimare, costume: studenții secției scenografie a UNARTE București (prof. Anca Albani), machiaj: Mirela Vescan, cu: Amalia Manea, Răzvan Vornicu, Alexandra-Maria Holman, Cosmin Arcăleanu.
Un bal teatral unde se întâlnesc personaje din cinci creații shakespeariene: Romeo și Julieta, Hamlet și Ofelia, Richard al III-lea, Lady Ann, Petruchio, Maria și Feste din A XII-a noapte etc. Un interesant exercițiu de creativitate și mizanscenă.
Prietenii mei, dragonii - Efimer, Spania. Trei păpuși, de 3,5 m înălțime și 4,5 m lungime, confecționate din petice „de la o mie de țesături”, care emit, prin sistemul de amplificare cu care sunt dotate, sunete specifice creaturilor pe care le reprezintă. De departe spectacolul favorit al copiilor. Două zile (24 și 25 iunie), cinci spectacole pe Pietonala Nicolae Bălcescu.
Labirintul luminilor - Theater ANU, Germania, text: Stefan Behr, regia: Bille Behr & Stefan Behr, scenografie: Martin Thoms, cu: Bärbel Aschenberg, Alexandru Cirneala, Irene Fas Fita.
montare amplă, în Piața Mare din Sibiu, cu 3.500 de lumânări, 300 de valize vechi organizate în turnuri de valize, fântâni de valize și valize de oaspeți, cu opt personaje într-o mare de lumini. În programul festivalului se specifică: „Durata unei vizite este de 90 de minute, timp în care vizitatorii își pot alege liberi parcursul, fiecare în ritmul lui. Unele scene se repetă secvențial, încât, chiar dacă sosești la 21:30 sau la 22:15, vei fi părtaș la aceeași aventură”.
Mamă - Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, România, text: Marta Barceló, regia: Mariana Cămărășn, scenografia: Dragoș Buhagiar, cu: Diana Lazăr și Cendana Trifan.
Un spectacol intim despre rolurile de mamă și fiică, despre provocările, respectiv satisfacțiile care decurg din ele.
Puerto Candelaria (concert) - 24 iunie, Piața Mare. Trupa columbiană a câștigat în 2019 un Latin Grammy Award pentru „Cel mai bun album de muzică Cumbia-Vallenato”. Show-ul a putut fi urmărit live, pe TikTok, în cadrul parteneriatului dintre festivalul de teatru și cea mai populară platformă de social media din România după Facebook.
Vals - Johannes Vogl, Germania, sculptură (oțel, pantofi, lemn), Promenada Mall, Strada Lector, nr. 1-3A.
Lucrare expusă în cadrul Platformei de Artă Vizuală, produsă de artistul Dan Perjovski și care activează la intersecția dintre două evenimente culturale de anvergură internațională: expoziția de artă contemporană documenta15 de la Kassel și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul PAV, expun artiști români și germani, conceptul acestei primei ediții a platformei fiind pluralitatea punctelor de vedere în artă.
Dans macabru - Efimer, Spania. O marionetă cu înălțimea de șase metri, montată pe o macara electrică pe roți, reprezentând un schelet. Pe platforma pe care se mișcă marioneta se află și un sistem de sunet și unul pentru efecte de lumină și pirotehnică. Două zile (25 și 26 iunie), trei spectacole pe Pietonala Nicolae Bălcescu.