„Ruptura” ilustrează divergențele pe tema conflictului din Ucraina între țările din Europa Centrală, într-o perioadă în care Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, blochează orice tentativă de ajutor militar pentru Kiev, transmite Reuters.
Președintele Letoniei, Edgar Rinkevics, a spus că președintele ungur, Tamas Sulyok, și-a anulat în ultimul moment participarea la reuniunea de la Riga a grupului București 9 (B9), alcătuit din țările intrate în NATO în 1999 și 2004.
„Cel mai importat este că vom avea o abordare mai coordonată față de summitul (NATO) de la Washington, în ce privește sprijinul pentru Ucraina, când vine vorba de consolidarea capacităților alianței”, a spus liderul leton.
Financial Times a scris marți, citând „surse apropiate” discuțiilor de la Riga, că diplomații din grupul B9 au analizat posibilitatea de a exclude Ungaria de la viitoarele lor întâlniri.
La ultimele întâlniri ale formatului B9, Ungaria a blocat declarații comune privind mărirea ajutorului pentru Ucraina, ca și orice referință la implicarea mai mare a NATO în acest efort.
„Este foarte probabil ultima oară când ne întâlnim în acest format”, a declarat o sursă diplomatică din B9 citată de Financial Times.
Însă, surse foarte apropiate de discuțiile oficiale, care cunosc foarte bine subiectul, spun pentru Europa Liberă România că din punct de vedere legal nu există spațiu pentru a „da afară” Ungaria, deși unii dintre aliați au început să fie din ce în ce mai „exasperați” pentru că Budapesta blochează multe proiecte, documente și sprijin pentru Ucraina.
Astăzi, Ungaria refuză să își asume documentul final semnat la summitul B8, de la Riga, spun aceleași surse.
Îți mai recomandăm B9 | Țările din Flacul Estic au discutat despre război, parteneriatul Rusia-China, summitul de pace din ElvețiaBudapesta a spus recent că va bloca deciziile NATO dacă nu este exceptată printr-un aranjament special de la datoria de a participa la vreo eventuală operațiune militară în Ucraina.
NATO insistă că nu plănuiește vreo asemenea acțiune, iar secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, urmează să discute neliniștile ungurilor la Budapesta, săptămâna aceasta.
Ungaria și-a exasperat vecinii nu doar făcând figură aparte în NATO, dar și blocând apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. De aceea, se aud voci tot mai sonore în interiorul blocului cu 27 de membri care cer găsirea unei soluții de a scoate Budapesta din procesul decizional, cel puțin în anumite chestiuni.
De asemenea, de la reuniunea de la Riga s-a scuzat în ultimul moment și președinta pro-occidentală a Slovaciei, Zuzana Caputova. Ea este la capăt de mandat, lăsând în urmă un succesor mai puțin entuziast în ce privește ajutorarea Ucrainei, Peter Pellegrini.
Înființat în 2015, grupul B9 include Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia; toate foste membre ale Uniunii Sovietice sau ale Pactului de la Varșovia și în prezent state NATO și UE.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.