Deranjat de decizia autorităților ieșene de a interzice pelerinajul la moaștele Cuvioasei Parascheva, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a spus marți seară că va cere BOR să aducă moaștele la catedrala din localitate.
„Sunt convins că cei care guvernează vremelnic România acum puteau să găsească modalități legale, astfel încât dacă alte activități sunt deschise, păcănelele sunt deschise, să ajungem la Cuvioasa Parascheva. Am aflat astăzi că nu mai putem intra în Iași. Noi avem veșmântul Prea Cuvioasei Parascheva, vom scoate veșmântul Prea Cuvioasei, la care se vor închina voluntăreni, pipereni și cei din sudul României”, a spus Pandele într-o intervenție telefonică la Antena 3, citat de G4Media.
„Înțelegem că pe 6 decembrie vom merge la alegeri. Deci se poate la alegeri, la păcănele, dar cei care vor să se încarce spiritual nu au voie”, a mai spus Pandele.
El a spus că va cere BOR să aducă moaștele Sfintei Parascheva de la Iași la Voluntari.
„Vom cere BOR și Mitropoliei Iașiului, poate vom reuși să obținem ca Prea Cuvioasa să ajungă la catedrala din Voluntari”.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a stabilit în şedinţa extraordinară de marţi seară că pelerinii care vin la Iași în perioada sărbătorii religioase ocazionate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să nu mai atingă racla în care se află moaştele acesteia. În schimb, credincioșii sunt obligați să poarte măști, să păstreze distanța cât stau la rând și să se dezinfecteze pe mâini.
De asemenea, CJSU i-a atribuit Arhiepiscopiei Iașilor responsabilitatea de a delimita un perimetru, având ca punct de referinţă Ansamblul Mitropolitan Iaşi, în care este permis accesul doar pentru pelerinii cu domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Perimetrul va fi stabilit de comun acord cu organele de ordine și cu primăria Iași iar accesul în zonă se va face doar cu actul de identitate.
Mihai Chirica a cerut luni sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru ca prefecturile să nu permită, în plină epidemie de coronavirus, trimiterea de convoaie auto cu pelerini la Iași, cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
„În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări. Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a spus luni primarul Mihai Chirica, citat de News.ro.
El a făcut un apel la credincioși să nu vină la Iași, pentru că nu vor avea nici măcar locurile de parcare asigurate ca până acum pentru autocare. În schimb, a dat garanții că vor fi asigurate materialele dezinfectante și că regulile sanitare vor fi respectate prin montarea, împreună cu Mitropolia Bucovinei, de corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, unde credincioșii vor primi apă şi hrană.
Îți mai recomandăm Chirica cere sprijinul MAI împotriva convoaielor de Sfânta ParaschevaSute de persoane au format, luni, cozi pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva. În aceeași zi, județul Iași a înregistrat 116 noi infectări, plasându-se imediat în urma Bucureștiului la numărul de cazuri noi. În consecința acestei escaladări a numărului de cazuri de Covid-19 autoritățile au decis suspendarea activității restaurantelor și a cafenelelor în perioada 6 - 12 octombrie, urmând să rămână deschise doar terasele. Pe lângă municipiul Iași, se închid restaurantele și cafenelele din comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomești, Țuțora, și Valea Lupului, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.
În acest an nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte sfinte moaşte sau relicve sfinte.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.