Guvernul pregătește aprobarea unei ordonanțe de urgență privind suspendarea plății ratelor bancare atât pentru persoanele fizice cât și juridice.
Miercuri, Florin Cîțu a anunțat că propunerea Ministerului Finanțelor în discuțiile cu Banca Națională a Românii și băncile din sistem a fost o amânare de până la 9 luni.
„Soluția pe care o propune Ministerul Finanțelor, pe care am discutat-o și propus-o BNR și sistemului bancar, este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la o perioadă de timp, nu știm exact cât o să dureze această perioadă, și atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu BNR pentru că era nevoie să se înțeleagă cum se va finanța sistemul bancar. Este propunerea mea și a fost agreată de BNR și sistemul bancar, vom vedea dacă așa rămâne ordonanța", a transmis ministrul Finanțelor pe Facebook.
Florin Cîțu a subliniat că ordonanța este pregătită în așa fel încât să aibă acces toți românii care cer acest lucru. Etapele suspendării plății ratelor vor fi: o solicitare telefonică din partea celui care trebuie să plătească ratele, urmată de o confirmare prin email din partea băncilor.
Ministrul Finanțelor a a subliniat că proiectul de ordonanță este în pregătire și speră să fie finalizat pentru ședința de guvern de joi.
Demersurile lui Florin Cîțu vin după ce BNR a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite, fără ca acest lucru să transforme clienții în rău-platnici, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele.
Până acum, un credit devenea neperformant dacă se înregistra o întârziere de trei luni a plăților.