Florin Cîțu: Jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice

Florin Cîțu

Impactul pe care l-a avut pandemia de coronavirus asupra România, arată ministrul Finanțelor, poate fi observat prin faptul că jumătate din deficitul bugetar este reprezentant de costurile crizei economice.

Florin Cîțu spune că acest cost are doua componente: o creștere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sanatatea, asistență socială, etc) și o reducere semnificativă a veniturilor bugetare față de estimarea inițială.

„Aceasta este realitatea pe care socialiștii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă romanilor. Și plătesc bani grei pentru asta. Nu se opresc aici și nici nu se mai ascund. Vor să distrugă Romania și nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fară surse de finantare DOAR PENTRU CĂ POT. Nu o să fiu niciodată de acord să arunc țara în aer pentru că o grupare infracțională vrea să câștige câteva voturi”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor invocă și o declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu din toamna anului 2008 pentru a își susține politicele: „În 2004, Guvernul de stânga negocia la sânge cu sindicatele din educaţie o creştere de o cifră. Acum, solicită 50%, deşi ştiu bine că această solicitare ar aduce criza economică mondială în România. Stânga are un plan foarte clar de câştigare a alegerilor, dar nu are niciun plan de guvernare a României".

Acum, Tăriceanu este în barca opoziției și cere cu vehemență creșterea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor.

„Voi administra în continuare cu prudență și responsabiliate finanțele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României", încheie Florin Cîțu.

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB).

Îți mai recomandăm Cele trei mari vulnerabilități ale economiei românești în pandemie. Interviu cu Ionuț Simion, președinte AmCham