UPDATE - Deputatul liberal Florin Roman amenință, la rândul său, cu plângere penală pentru huliganism și pentru că a fost împiedicat să conducă ședința.
„Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliția toxică USR-AUR, care în timpul ședinței plenului reunit, m-au blocat prin forță, huliganism, injurii și agresiune fizică să îmi exercit mandatul constituțional!”, a scris Florin Roman pe Facebook, la scurt timp după ce a fost evacuat de la prezidiul plenului reunit.
El susține că, de fapt, potrivit regulamentului, ședințele plenului reunit sunt conduse alternativ, de președinții Camerei Deputatilor sau Senatului. Roman a invocat faptul că Ludovic Orban (PNL), președintele Camerei Deputaților, i-a delegat atribuțiile.
Îți mai recomandăm Analiză | Coaliția de guvernare, victimă colaterală a bătăliei pentru șefia PNL„Ultimele doua sedinte de plen reunit au fost conduse de președinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul CD, motiv pentru care mi-a și fost înmânat desfășurătorul de ședință!”, spune Roman sugerând că era rândul său la conducerea alternativă a ședinței.
El a cerut și demisia Ancăi Dragu de la conducerea Senatului, pentru că ar fi „încurajat actele de huliganism! Și pentru ca a comis un nou abuz constituțional!”
UPDATE - Florin Roman a fost amenințat de președintele AUR, George Simion, cu plângere penală pentru uzurpare de calități oficiale pentru că a încercat să se substituie președintelui Senatului, Anca Dragu, la conducerea ședinței de citire a moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR.
„A fost nevoie de intervenția chestorilor pentru a reinstaura ordinea și regulamentul Parlamentului. A fost o uzurpare de calități oficiale, nu el trebuia să conducă ședința. El a fost delegat să îi ia locul lui Ludovic Orban, dar președintele Senatului e peste vicepreședintele Camerei”, a spus Simion.
Simion a mai spus că le-a cerut celor doi președinți ai Parlamentului să convoace marți, 14 septembrie, o ședință de plen reunit pentru votarea moțiunii de cenzură, pe motiv că este dreptul lor doi președinți să convoace plenul, conform Constituției.
„Eu le cer celor doi președinți să convoace ședința de plen, altfel e abuz în serviciu.”
***
Florin Roman (PNL), instalat la conducerea ședinței, a confiscat microfonul, dar a fost gonit de parlamentarii USR PLUS și AUR.
Aceștia i-au citit din Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului, care prevede că ședința trebuie condusă de unul dintre președinți, al Camerei Deputaților sau al Senatului.
Pentru că Ludovic Orban a absentat de la ședință, delegându-și atribuțiile lui Florin Roman, conducerea de drept i-a revenit Ancăi Dragu (USR PLUS), președinte al Senatului, spun cei care i-au contestat lui Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților, dreptul de a conduce ședința de citire a moțiunii de cenzură.
Și-a luat rucsacul și-a plecat
Deputatul PNL Florin Roman s-a agățat cu mâinile de microfon, în timp ce chestorii trăgeau scaunul de sub el ca să-l determine să părăsească locul de la prezidiu.
Îți mai recomandăm Cîțu i-a dat afară pe prefecții și subprefecții USR PLUS | Solicitarea premierului pentru Orban și Dragu„Pleacă de la microfon! Mafiotule! Uzurpatorule!” - i-au strigat parlamentarii de la USR PLUS și AUR.
Nici Alina Gorghiu (PNL) nu s-a lăsat mai prejos și i-a spus liderului AUR, George Simion că „urlă ca o maimuță” , iar despre colegii lui că „se poartă ca niște huligani”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi-a delegat joi atribuţiile liberalului Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei, pentru şedinţa de plen reunit.
Ludovic Orban a avut de ales între PNL, PSD și USR-PLUS. Dintre patru vicepreședinți, doi erau social-democrați și unul de la USR-PLUS.
Mai mult împins, Florin Roman și-a luat într-un final rucsacul și a părăsit prezidiul, nu înainte de a fi tras de sacou și de a i se trage scaunul de sub el.
Înainte de a fi alungat de la prezidiu, Roman a încercat închiderea ședinței, pe motiv că este respinsă ordinea de zi, pe care s-a căznit să o citească ca președinte de ședință. Pentru că a fost împiedicat să o citească, el a declarat ședința încheiată.
Calendarul moțiunii, respins la vot. PSD și PNL au votat la unison
În același timp, liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a propus suplimentarea ordinii de zi cu propunerea de stabilire a calendarului moțiunii.
Propunerea sa a fost supusă la vot după ce Florin Roman a părăsit prezidiul iar conducerea ședinței a fost preluată de Anca Dragu, președintele Senatului.
Moșteanu a încercat, astfel, să substituie decizia luată deja de Birourile Permenente Reunite (BPR), în aceeași zi, care au decis că moțiunea va fi supusă la vot doar după pronunțarea CCR.
Propunerea lui Ionuț Moșteanu a căzut la vot.
Îți mai recomandăm Colaborarea PNL și PSD îl scapă pe premierul Cîțu de votul pentru moțiunea de cenzură înainte de congresul PNLDin 338 de parlamentari prezenți, 117 au votat pentru, 216 împotrivă, ea s-a abținut, așa că propunerea a fost respinsă.
PSD și PNL au făcut front comun și au votat împotrivă, pentru a se opune accelerării votării la moțiunea de cenzură.
A fost al doilea vot comun făcut de PSD și PNL într-o singură zi.
Birourile Parlamente Reunite au decis joi dimineață, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR.
Curtea Constituțională a fost sesizată miercuri de premierul Florin Cîțu pe motiv că ar exista un conflict între Parlament şi Guvern. Propunerea de amânare a fost aprobată cu voturile PSD.
Îți mai recomandăm Moțiunea de cenzură | Guvernul a sesizat CCR. 15 septembrie, termenul pentru puncte de vedereGeorge Simion (AUR) a propus ca șeful ANRE să fie convocat în fața plenului reunit al Parlamentului pentru a da explicații despre creșterea prețului la energie iar Alfred Simonis (PSD) a cerut respingerea cererii. De asemenea, Lucian Romașcanu (PSD) a suplimentat cererea cu audierea și a președintelui Consiliului Concurenței și a ministrul Energiei. După consultarea liderilor de grup s-a decis ca șeful ANRE să nu fie chemat în fața plenului ci în fața unei comisii de anchetă.
Deputatul Bogdan Rodeanu (USR PLUS) a citit moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.