Focare noi de infecție în spitale după relaxarea restricțiilor, din cauza încălcării procedurilor. Avertismentul ministerului

UKRAINE - laboratory testing for coronavirus, 02Apr2020

La o săptămână de la relaxarea restricțiilor au apărut noi focare de coronavirus în mai multe spitale din țară. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, atrage atenția că nu s-au relaxat decât măsurile administrative, odată cu trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, nu și regulile de protecție.

Este suficient un singur moment de neatenție pentru contractarea virusului, „ca să-i expunem și pe alții”, a comentat Baciu, la Digi 24, cazul asistentei de la „Marius Nasta”, care nu a respectat procedura de dezechipare, în ciuda avertismentelor primite de la colegi și manager, reușind să-și infecteze mai mulți colegi.

Șase cadre medicale, asistente și infirmiere, de la Institutul Marius Nasta sunt infectate cu noul coronavirus. S-a ajuns in aceasta situație după ce o asistentă nu a purtat echipamentul de protecție regulamentar, deși a fost avertizata de medici. Și-a îmbolnăvit și celelalte colege. Asistenta va fi cercetată acum în Comisia de Disciplină.

„(...) sunt cadre medicale care nu au respectat procedura de dezechipare. Una a fost trimisă acasă în momentul respectiv, pe parcursul izolării s-a pozitivat. O altă persoană care nu a respectat procedura de dezechipare și procedura de protecție în zona verde a infectat alte colege. Nu pot să spun decât că aceste colege au fost atentionațe de medici în rapoartele de gardă. Ele au fost izolate imediat, din momentul în care s-au constatat abateri de la procedură. Cel puțin acea colegă a luat contact în timpul turei cu alte 4 fete și ele sunt infectate”, a declarat managerul spitalului Beatrice Mahler.

„A fost instruită, și-a asumat purtarea echipamentului. Sunt foarte tristă, eu și cei care au văzut-o și care i-au atras atenția că viziera și mănușile nu se dau jos în zona de COVID, că acest combinezon nu se întoarce la mânecă în zona de COVID. Procedura la Marius Nasta prevede ca în momentul în care iese din zona de COVID tot personalul trebuie să facă duș să-și spele părul. Totul este organizat ca riscul de contaminare să fie cât mai mic. Managementul poate să le pună la dispoziție, să facă instruire, dar dacă ea când e acolo și trebuie să-și asume actul medical nu o face, este o problemă de comisie de disciplină. Este inadmisibil”, a detaliat Mahler.

Recordul negativ în acest moment este deținut de Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, care a ajuns la cel puțin 36 de infectări în ultimele zile, cadre medicale și pacienți deopotrivă, într-un spital în care se face chirurgie pe creier.

Primele rezultate pozitive au venit vineri după-masă, confirmând infectarea unui medic rezident şi a zece asistente care abia se întorseseră după două săptămâni libere, pentru se lucrează în ture de câte două săptămâni.

După doar o zi, alte 17 persoane au fost confirmate cu infecție, 4 cadre medicale şi 13 pacienţi.

Lucian Eva, managerul spitalului, spune că focarul a izbucnit „undeva pe data de 14 -15 a acestei luni”, adică exact la finalul stării de urgență.

Ancheta epidemiologică continuă iar managerul spune că lucrează la un nou plan de măsuri, în care vor fi reconfigurate circuitele în tot spitalul.

„Am izolat şi decontaminat focarul care a apărut pe o secţie de neurochirurgie, pentru că spitalul nostru este un spital regional”, a mai spus managerul, care nu exclude posibilitatea intrării în carantină în raport de rezultatele testelor, dar a amintit că decizia nu aparține conducerii spitalului.

Între timp au fost găsite patru cadre medicale infectate și la spitalul de copii „Sf. Maria” fiind declanșată o anchetă epidemiologică iar spitalul amendat cu 52.000 de lei, a anunțat șeful DSP Iași, Marius Voicescu.

În Olt au fost confirmați pozitiv 18 asistente de la ambulanță și un jandarm.

În Alba, la spitalul municipal din Sebeș, şase angajați (trei asistenți medicali, două infirmiere și un registrator) au fost internați după ce au fost confirmați cu noul coronavirus, iar secţia de interne-cardiologie-compartiment izolare a unui spital a fost deja închisă pentru 48 de ore pentru dezinfectie. Cei infectați au fost internați iar contacții lor au fost plasați în izolare la domiciliu. Spitalul are 350 de angajați și a fost supus inclusiv unei unei anchete sanitare, în paralel cu cea epidemiologică,

În urma anchetei sanitare au fost acordate patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 52.400 de lei, trei fiind acordate pe persoană fizică unor membri ai personalului medical răspunzător de deficienţele constatate, a anunțat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Declarația directorului spitalului, Anca Franchini, confirmă cele spuse de Andrei Baciu, cu privire la greșița înțelegere a relaxării restricțiilor.

Ea spune că personalul s-a relaxat „prematur” după ieșirea din starea de urgență și trecerea la cea de alertă

"Ne asumăm cu maximă responsabilitate toate observaţiile primite de la reprezentanţii DSP Alba, cu care avem o colaborare permanentă, şi sancţiunile primite şi vom face toate eforturile pentru a remedia sincopele. Considerăm că, în cazul nostru, vorbim de un factor psihologic, ce a dus la o relaxare prematură a personalului, care a înţeles, încă o dată, că trebuie să rămânem vigilenţi în continuare, pentru a depăşi cu bine acest context epidemiologic", a afirmat, managerul spitalului într-un comunicat remis presei după ce a primit sancțiunile DSP.