Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța pentru lipsa de moderare a platformei. Kremlinul și opoziția rusă se tem de consecințe

Pavel Durov are o relație complicată cu autoritățile ruse, pe care încearcă să le evite de ani buni. Acum, rușii vor acces consular la el în timp ce e reținut de autoritățile franceze.

Pavel Durov, fondatorul și directorul platformei Telegram, a fost arestat pe 24 august, odată ce a aterizat în Franța. Autoritățile consideră că rusul se face vinovat pentru infracțiunile pe care platforma le facilitează, fiindcă nu a moderat mai îndeaproape Telegram.

Durov a fost preluat de autoritățile franceze la scurt timp după ce a aterizat cu avionul său privat pe aeroportul Le Bourget, de lângă Paris, când se întorcea din Azerbaidjan.

Inițial, el ar fi trebuit să fie reținut până duminică sear (25 august)ă, dar arestul preventiv a fost prelungit. Această perioadă inițială poate dura până la 96 de ore, moment în care un judecător trebuie să decidă dacă îl va elibera sau dacă va deschide o anchetă.

Potrivit presei franceze, Durov ar urma să fie acuzat de infracțiuni de la promovarea terorismului, la cyber-bullying și crimă organizată.

El a fost arestat cu un mandat pe tema activităților care au loc pe platforma pe care o conduce, anume faptul că aceasta nu este moderată suficient de atent - acuzație dezmințită de cei de la Telegram. Angajații platformei nu ar fi colaborat cu autoritățile în mai multe cazuri de trafic de droguri, pronografie infantilă și fraudă.

„Este absurd să consideri că o platformă sau proprietarul ei sunt responsabili pentru abuzul acelei platforme”, au transmis purtătorii de cuvânt Telegram. Durov este primul director al unei platforme online care suferă consecințe atât de grave pentru conținutul pe care l-a permis pe propria platformă.

Ei explică că Telegram ar menține standardele impuse prin regulamentul de servicii digitale al UE, care impune ca astfel de platforme să prevină activitățile ilegale și răspândirea dezinformării.

Durov ar fi știut că este urmărit de autoritățile franceze și că avea un mandat de arestare pe numele său, dar a intrat oricum în țară, explică un oficial din Franța.

Telegram a declarat, ulterior, că Durov nu are „nimic de ascuns”.

Reacția președintelui francez

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a simțit dator să intervină cu privire la „informații false referitoare la Franța în urma arestării lui Pavel Durov.”

El a spus că, „Franța este mai mult decât oricine atașată de libertății de exprimare și comunicare, inovație și antreprenoriat” și că „așa va rămâne.”

Șeful Republicii franceze a punctat că într-un stat de drept, libertățile, atât pe rețelele de socializare ca și în viața reală, „sunt exercitate într-un cadru stabilit de lege pentru a proteja cetățenii și a respecta drepturile lor fundamentale”. El a spus că este doar „la latitudinea justiției, în deplină independență, să pună în aplicare legea”, răspunzând astfel celor care au criticat decizia justiției franceze, despre care au spus că a acționat politic.

„Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul francez a avut loc în cadrul unei anchete legale în curs. Aceasta nu este în niciun caz o decizie politică. Este la latitudinea judecătorilor să decidă”, a scris președintele francez Emmanuel Macron într-o postare făcută luni pe rețeaua de socializare X.

Reacții din Rusia

Arestul lui Durov a șocat atât regimul din Rusia, cât și opoziția, conform Moscow Times.

Rusia s-a implicat în cazul Durov și a cerut explicații autorităților franceze, pentru că, în ciuda poziției politice a lui Durov, încă îl consideră cetățean rus. Rușii au cerut și acces consular la Durov. Miliardarul are cetățenie franceză și emirată.

Această implicare a rușilor este, cel mai probabil, nedorită de magnatul tech, pentru că el se luptă de mai mult un deceniu cu autoritățile de la Kremlin pe motiv că nu a vrut să le predea datele utilizatorilor ruși.

„Nu poți să-ți alegi patria”, a declarat amenințător despre Durov vicepreședintele consiliului de securitate din Rusia, Dmitri Medvedev.

Mai mulți protestatari ruși s-au strâns luni în fața Ambasadei Franței la Moscova, pentru a cere eliberarea lui Durov. Pe Telegram, a început să circule o fotografie cu o rachetă pe care a fost scris mesajul „pentru Durov”, cu sugestia că aceasta ar fi îndreptată către Occident. Mulți dintre utilizatorii ruși ai Telegram consideră că arestul lui Durov este parte din războiul dus de Vest împotriva lor.

În după-amiaza de joi, autoritățile ruse ar fi dat instrucțiuni oficialilor din Federație să-și șteargă corespondența de pe Telegram, de frica că Durov le-ar putea acorda vesticilor dreptul de a accesa informațiile criptate în aplicație. Nu e clar cât de mult acces la informațiile private a acordat Durov autorităților occidentale ori celor de la Kremlin.

Telegram este una dintre puținele surse de informație necenzurată în Rusia. Durov a avut probleme cu autoritățile ruse pentru că nu a vrut să suspende conturile opoziției sau să le dea acces la mesajele private ale opoziției.

În Ucraina, Telegram este o modalitate esențială de comunicare între guvern și populație, care află de acolo despre atacurile rusești.

Pe de altă parte, pe Telegram se bazează și soldații ruși și se bazau și mercenarii din grupul lui Evgheni Prigojin.

Cine i-a luat apărarea lui Durov

Cuvintele „Telegram” și „Durov” au intrat în topul mențiunilor pe platforma X, cunoscută în trecut ca Twitter.

Hashtag-urile #FreePavel și #FreeDurov au strâns sute de mii de mențiuni pe X, mai ales de la adepți ai crezului libertarian, cei care pun cel mai mare preț pe libertatea individuală și consideră orice intervenție a statului în viața oamenilor a fi nefastă.

Elon Musk, proprietarul platformei X, i-a luat apărarea lui Durov, postând mesajul „Liberte. Liberte! Liberte?”. La fel au făcut-o și personalități controversate precum Robert F. Kennedy, care tocmai a abandonat cursa prezidențială din SUA, și Tucker Carlson, jurnalist american pro-Kremlin.

„Nu Putin l-a arestat pentru că a permis publicului să-și exercite dreptul la libera expresie. A fost o țară occidentală”, consideră Carlson.

Durov și Telegram

Pavel Durov are 39 de ani și e originar din Rusia, dar locuiește la Dubai. El a fondat platforma VKontakte, un echivalent rusesc al Facebook-ului, în 2006, iar câțiva ani mai târziu a părăsit proiectul din cauza conflictului cu proprietarii pro-Kremlin.

Îți mai recomandăm YouTube, încetinit în Rusia: cenzura de la Kremlin intră pe teritorii încă neexplorate

Telegram a urmat în 2013, iar un an mai târziu Durov a părăsit Rusia după ce guvernul i-a cerut să suspende activitatea grupurilor de opoziție de pe VKontakte. Telegram are peste un miliard de utilizatori la nivel global, dar este foarte populară mai ales în țările post-sovietice. Aplicația a fost interzisă în Rusia între 2018 și 2021.

„Mai degrabă să fiu liber, decât să primesc ordine de la altcineva”, a justificat Durov plecarea sa din Rusia. Poziția sa opusă radical oricărei forme de cenzură l-a dus să se autodescrie drept libertarian.

Durov este al 121-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 15,5 miliarde de dolari.

Aplicația Telegram permite crearea unor grupuri de până la 200.000 de utilizatori, ceea ce facilitează nu doar distribuirea informațiilor, dar și a dezinformației.

Este preferată de mulți pentru gradul înalt de criptare și intervenția minimă în moderarea conținutului distribuit, așa că multe grupuri teroriste și fasciste preferă să comunice pe Telegram. Aplicația a fost folosită includiv de extremiștii care au organizat revoltele recente din Marea Britanie împotriva imigrației.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.