Judecătorii atrag atenția că prin eliminarea probei scrise se elimină o garanție a derulării unui concurs obiectiv, „care să asigure accederea în magistratură a persoanelor cu un înalt nivel de pregătire profesională”, este menționat în comunicatul Asociației Forumul Judecătorilor.
Practic, prin desfășurare consursului doar prin proba interviului pentru candidații cu 10 ani vechime „se relativizează standardele profesionale, cu efect asupra calității activității judecătorilor instanței supreme, este sporită doza de subiectivism și, în același timp, se creează discriminări între promovările în funcții de execuție la celelalte instanțe și cele la Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai spun judecătorii.
Asociația mai subliniază faptul că prin aceste dispoziții se nesocotesc „flagrant” și actele internaționale care consacră principiile fundamentale privind independența judecătorilor: „importanța selecției, pregătirii și a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât și la instituirea modalităților de promovare”.
Îți mai recomandăm Lia Savonea, atac frontal asupra Curții Supreme de Justiție. Cristina Tarcea o acuză că vrea să revoce actuala conducere a ÎCCJTotodată, Asociația mai atrage atenția că evaluările hotărârilor judecătorești nu pot constitui bază de promovare la instanța superioară, ci doar „un instrument pentru a asigura îmbunătățirea calității actului de justiție privită ca sistem, în raport de fiecare instanță în parte”.
Judecătorii mai menționează faptul că modalitatea de realizare a examenului de promovare în legislația anterioară a luat în calcul recomandările Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului în cadrul rapoartelor MCV, o obligație pe care România și-a asumat-o la momentul aderării - crearea unui corp al magistraților recrutat exclusiv pe criterii de performanță.
Îți mai recomandăm Cristina Tarcea a spus ”pas”. Un singur candidat pentru șefia Înaltei Curți: judecătoarea Corina Corbu