O singură condamnare în dosarul retrocedărilor. Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, și ceilalți inculpați, achitați

Horia Georgescu fusese condamnat la 4 ani în primă instanță.

Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, avocata Ingrid Mocanu și ceilalți inculpați au fost achitați marți de instanța supremă, în dosarul retrocedărilor supraevaluate. Singurul condamnat este fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, pentru luare de mită.

Fostul deputat PNL Theodor-Cătălin Nicolescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare în dosarul ANRP, pentru luare de mită. În primă instanță, fostul deputat fusese condamnat la 9 ani și 4 luni.

Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) era acuzat de abuz în serviciu, în dosarul retrocedărilor supraevaluate de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), unde Georgescu era reprezentantul Ministerului Justiției.

Georgescu a fost condamnat în primă instanță, la Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare, în 2018, după ce în 2015 a fost ținut 4 luni în arest preventiv, la solicitarea procurorilor DNA.

Procurorii îi acuzau pe Horia Georgescu și pe ceilalți membri ai comisiei de la ANRP că au acceptat rapoarte de evaluare a unor imobile, realizate prin metode neadecvate, care au dus la supraevaluarea imobilelor și la despăgubiri frauduloase.

Horia Georgescu a susținut, în apărarea sa, că nu avea în atribuții să conteste sau să verifice evaluările imobiliare făcute de experții evaluatori ai ANRP și că o expertiză de la dosar arată că în sarcina sa nu a fost reținut niciun prejudiciu.

UPDATE: Horia Georgescu a explicat, pentru Europa Liberă, că instanța a luat decizia achitării sale fără să fie afectată de decizia CCR privind abuzul în serviciu, care a stabilit că doar încălcările de legi și acte normative cu valoare de lege pot fi încadrate la abuz în serviciu. Judecătorii l-au achitat pe Georgescu și pe ceilalți acuzați de abuz în serviciu pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”, conform minutei Înaltei Curți.

Georgescu și ceilalți membri ai Comisiei ANRP erau acuzați de procurorii DNA de încălcarea legii 247/2005, mai exact a unui articol care spunea că „în baza raportului de evaluare Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare”.

Alături de Horia Georgescu, în 2018 au mai fost condamnați Theodor-Cătălin Nicolescu, fost deputat PNL și fost vicepreședinte ANRP (9 ani și 4 luni), Remus-Virgil Baciu, fost vicepreședinte ANRP (6 ani și 4 luni), Attila-Gabor Marko, fost deputat UDMR (5 ani), Mihnea-Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP (4 ani și 6 luni), Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP (4 ani), Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP (2 ani și 6 luni cu suspendare).

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Anchetatorii susţin că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproape 90 de milioane de euro.