El a fost preluat de executorii judecătorești și dus la un penitenciar, a anunțat prim-ministrul Irakli Garibașvili vineri, la aproximativ 18 ore după ce Saakașvili a anunțat că s-a întors în țara din sudul Caucazului după o absență de opt ani.
Ministerul de Interne a declarat ulterior că Saakașvili a fost dus la penitenciarul Rustavi din sud-vestul Georgiei.
Ministerul a distribuit un videoclip care arăta un Saakașvili zâmbitor, în cătușe, duc către o mașină, la ieșirea dintr-o clădire.
Saakașvili, condamnat în lipsă și autoexilat în Ucraina de 8 ani, și-a făcut publică intenția, la începutul acestei săptămâni de a se întoarce acasă pentru alegerile locale din 2 octombrie, în ciuda pericolului de a fi dus la închisoare, susținând că vrea să ajute la „salvarea țării” pe fondul unei crize politice prelungite.
Politicianul spune că acuzațiile împotriva sa au fost instrumentate politic.
Actualul președinte spune, însă, despre predecesorul său că este un „criminal”.
„Vreau să informez publicul că cel de-al treilea președinte al Georgiei, persoana căutată Mihail Saakașvili, a fost reținut. A fost transferat la penitenciar ”, a declarat Irakli Garibașvili într-o scurtă conferință de presă.
Executorii judecătorești „aveau informații prealabile despre mișcările Saakashvili, începând din Ucraina, către Georgia”, a spus el, adăugând că „agențiile cele mai importante au colaborat și au ales un moment și un loc cu șanse minime de interferență externă”.
Îți mai recomandăm Unele țări UE iau în calcul reintroducerea vizelor pentru țările din Balcani și Est. Republica Moldova, pe listăEl nu a oferit detalii despre circumstanțele arestării lui Saakașvili.
Locația lui Saakașvili a rămas necunoscută ore în șir după ce acesta a spus într-un videoclip postat pe Facebook în zorii zilei de 2 octombrie că se află în orașul Batumi de la Marea Neagră.
Autoritățile au spus mai târziu că nu există nicio evidență a trecerii frontierei de Saakașvili, iar partidul de guvernământ Visul Georgian l-a acuzat că a planificat întoarcerea sa pe fondul unei crize politice prelungite.
La începutul acestei săptămâni, Saakașvili a scris pe pagina sa de Facebook că „soarta Georgiei este decisă. Supraviețuirea Georgiei este în joc și de aceea am luat un bilet pentru seara zilei de 2 octombrie, astfel încât să pot fi alături de voi și să vă protejez (politic), ca să pot lua parte la salvarea Georgiei."
Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”, a spus Saakașvili, referindu-se la principalul partid de opoziție, pe care el l-a fondat.
De asemenea, a postat o fotografie cu biletul de avion. Europa Liberă a citat surse de pe aeroportul internațional Borîspil din Kiev spunând că Saakașvili „nu a părăsit Ucraina” prin aeroport.
Ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Georgiei, Alexandr Darahvelidze, a declarat că fostul președinte „nu a trecut granița cu Georgia”.
„Pot spune cu precizie și sigur că Mihail Saakașvili nu a părăsit teritoriul ucrainean”, a spus Darahvelidze.
Îți mai recomandăm Șeful Statului Major al SUA: E nevoie de transparență în relația cu Rusia. Să sporim încredereaGaribașvili a spus că poliția îl va aresta pe Saakașvili imediat ce va păși pe pământul georgian.
În iunie 2018, Saakașvili a fost condamnat în lipsă la nouă ani de închisoare după ce a fost inculpat pentru abuz de putere.
El a fost președinte al Georgiei din ianuarie 2004 până în noiembrie 2013.
După plecarea sa din Georgia, Saakașvili s-a refugiat în Ucraina, unde, cu susținerea fostului președinte Petro Poroșenko, a devenit guvernatorul Odesei.
Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, devenind în acest fel apatrid.
Ulterior, Volodimir Zelenski i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.