Galerie FOTO | Căldura extremă și seceta îi obligă pe unii spanioli să-și culeagă via pe timp de noapte

Cu lanternele montate pe cap, legănându-se în întuneric, lucrătorii de la podgoriile lui Andres Morate seamănă de la distanță cu licuricii. Își mută cărucioarele de la o viță-de-vie la alta și taie ciorchini de struguri pe timp de noapte.

Cutii pline cu struguri sunt așezate într-o remorcă. De obicei, strugurii sunt recoltați la mijlocul lunii septembrie, dar unele podgorii din Spania au fost nevoite să înceapă recoltarea cu câteva săptămâni mai devreme, în acest sezon. Temperaturilor greu de suportat din timpul verii și seceta, influențată de schimbările climatice, au fost principalele cauze.

Andres Morate a început culesul strugurilor pe 24 august pe parcela sa de 20 de hectare.

„De obicei nu facem așa... Fără căldură, obișnuiam să recoltăm mai târziu, dar recoltele au fost devansate în ultimii ani”, a spus el pentru Reuters.

„Și acum mai este și seceta peste toate... Aceasta a fost una dintre cele mai grele veri din toate timpurile și în fiecare an se bat recorduri (de temperatură)”, a mai zis Andres Morate.

Morate, care se mândrește cu o producție sustenabilă, ecologică, fără utilizarea de îngrășăminte chimice sau irigații, explică faptul că, pentru cele mai bune rezultate, strugurii trebuie să se dezvolte într-un ritm gradual — de la momentul în care se formează pe viță până la cel în care sunt recoltați, însă, în ultima vreme, vremea a accelerat acest proces, cu efecte negative.

Conform unui studiu publicat luna trecută în revista Nature Geoscience, schimbările climatice au făcut ca unele zone din Peninsula Iberică să fie cele mai secetoase din ultimii 1.200 de ani, notează Reuters.

Spania a suferit trei valuri de căldură neobișnuit de lungi în această vară, care au alimentat incendii de vegetație devastatoare.

Deși strugurii au crescut din abundență, căldura i-a făcut mai puțin suculenți, a spus Morate.

„Să lucrezi noaptea este mult mai bine, nu este prea cald, nu sunt insecte, îți place mai mult să lucrezi. În timpul zilei nu am putea fi aici, ne-am coace”, a spus culegătorul de struguri Javier, în vârstă de 33 de ani.

Lucrul pe timp de noapte, de la apus până la 2 sau 3 dimineața, are avantajele sale nu numai pentru culegători, ci și pentru struguri înainte de a fi presați pentru vin, a spus Andres Morate. Cu cât sunt mai reci când ajung la cramă, cu atât aroma și gustul lor sunt mai concentrate.

Din cauza căldurii greu de suportat și a secetei, mai multe podgorii din Spania au decis să culeagă strugurii mai devreme și pe timp de noapte. „În timpul zilei nu am putea fi aici, ne-am coace”, spune pentru Reuters Javier, de la podgoria lui Andres Morate, o afacere de familie de lângă Madrid.