Galerie foto | Printre dărâmături și cioburi de sticlă. Copiii din Ucraina s-au întors la școală

Ivan Hubenko, în vârstă de 11 ani, se află printre rămășițele clasei sale din Școala nr. 21 din Cernihiv, care a fost bombardată de forțele rusești pe 3 martie.

„Mă simt jignit când sunt la școala mea. Un resentiment că rușii mi-au distrus școala”, a spus Ivan. 

Înconjurată de cioburi de sticlă spartă și dărâmături, Kristina Ignatova, în vârstă de 16 ani, stă la banca ei printre rămășițele clasei sale din Școala nr. 21 din Cernigău.

„Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Am plâns deja pentru tot ce am pierdut. Îmi lipsesc prietenii, școala și profesorii mei. Dar va exista o nouă școală, noi profesori și prieteni. Cel mai important este că viața merge mai departe”, a spus ea. 

Sofia Klișia, în vârstă de 12 ani, se află printre dărâmăturile fostei sale săli de clasă, în aceeași poziție în care se afla pupitrul ei înainte ca liceul Mykhailo-Kotsyubynske să fie bombardat de forțele rusești pe 4 martie. 

„Mi-e frică să stau în partea distrusă a clasei în care am studiat cândva”, a spus ea.

„Mi-a fost frică să vin la școală prima dată după ce a fost bombardată. Multă vreme, am privit-o de la distanță. În acele momente, părea că nu s-a întâmplat nimic”. a spus Sofia, Zhyr, în vârstă de 14 ani. 

„Sunt foarte tristă. Nu pot să cred că acest lucru s-a întâmplat cu școala mea”, a spus Skiban, în vârstă de 12 ani. Ea stă în același loc în care era banca ei, înainte ca liceul Mykhailo-Kotsyubynske să fie bombardat de forțele rusești pe 4 martie, în Cernigău, Ucraina.

Oleksandr Morhunov, în vârstă de 13 ani, stă pe scaunul său printre rămășițele clasei sale din Școala nr. 21 din Cernihiv, Ucraina.

„Când sunt în clasa mea, mă gândesc la cât de mult îmi doresc ca războiul să se termine”, a spus Oleksandr. 

„Când școala mea a fost bombardată, m-am îngrozit. Locuim în apropiere. Ferestrele noastre au fost avariate, iar mama mea era să moară pentru că ușa aproape că a apăsat-o de perete. Iar candelabrul aproape că a căzut peste mine”, a spus Karina, în vârstă de 10 ani. 

Anastasia Avramenko, în vârstă de 13 ani, se află printre dărâmăturile fostei sale săli de clasă, în aceeași poziție în care se afla banca ei înainte ca Școala nr. 21 din Cernigău să fie bombardată pe 3 martie.

„Am vrut să absolv aici. Această școală este ca acasă pentru mine”, a spus Anastasia.

„Simt că nu s-a întâmplat cu școala noastră ceea ce trebuia, ceea ce visam. Nu am văzut niciodată așa ceva, nu poate fi o realitate!”, a spus Oleksii Lytvyn, în vârstă de 13 ani. 

Mykola Kravchenko, în vârstă de 12 ani, se uită la clasa sa de informatică distrusă, de la liceul Mykhailo-Kotsyubynske, care a fost bombardat de forțele rusești pe 4 martie.

„Când sunt la școală, mă gândesc la persoana care a murit în dărâmături. Îmi pare tare rău pentru acea persoană”, a spus Mykola. 

S-au întors la școală printre dărâmăturile sălii de clasă pe care au văzut-o ultima dată pe 24 februarie, la începutul invaziei rusești. Copiii din Ucraina și-au primit manualele și au fost instruiți cum să folosească buncărele.