Fotogalerie | Cutremur în Taiwan: sute de victime, zeci de clădiri în pericol de prăbușire și alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 7,4 a avut loc miercuri dimineață, cu puțin timp înainte de ora locală 8:00, în Taiwan.

Cel puțin 9 oameni au murit și peste 800 au fost răniți, conform celui mai recent bilanț furnizat de autoritățile de la Taipei.

Această fotografie realizată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan pe 3 aprilie 2024 arată oameni care privesc o clădire avariată în orașul Hualien, aflat în estul insulei autoguvernate.

O captură de la postul TVBS arată un bloc parțial prăbușit în Hualien, din estul insulei, oraș în apropierea căruia a avut loc epicentrul, la o adâncime de aproximativ 35 de kilometri.

Președintele ales al Taiwanului Lai Ching-te (primul din stânga cu vestă roșie) inspectează pagubele din orașul Hualien, în timp ce în fundal se vede o clădire înclinată, iar în jurul ei un perimetru de siguranță. Taiwan, miercuri, 3 aprilie 2024.

Au fost înregistrate cel puțin 76 de replici în mai puțin de cinci ore, cea mai puternică replică având o magnitudine de 6,4 grade, potrivit Administrației Centrale de Meteorologie din Taiwan.

Echipele de salvare din Taiwan caută supraviețuitori prinși într-o clădire avariată din New Taipei, un oraș cu o populație de circa 4 milioane de oameni aflat la nord de capitala Taipei.

Operațiunile de salvare continuă, fiind raportate cel puțin 120 de persoane rămase sub dărâmături.

Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că mai multe clădiri din orașul estic Hualien s-au prăbușit parțial.

La nivel național, un bilanț provizoriu arată că există riscul prăbușirii în cazul a câteva clădiri, în timp ce alte câteva zeci au fost grav avariate.

Membrii unei echipe de căutare și salvare se pregătesc să intre într-o clădire înclinată din Hualien, în estul Taiwanului, pe 3 aprilie 2024.

Acesta a fost cel mai puternic cutremur din Taiwan din 1999 încoace.

Atunci, un seism cu magnitudinea 7,6 produs în centrul insulei a provocat moartea a peste 2.400 de persoane și rănirea a peste 11.000 de persoane.

Anterior acestui cutremur, cel mai mortal a fost unul care a avut loc în 1935.

Cutremurul care a avut loc în largul insulei a provocat inclusiv alunecări de teren, precum cea din apropierea orașului Xiulin, situat în estul Taiwanului.

Au fost emise avertizări de tsunami pentru Taiwan, insulele Okinawa din Japonia și câteva zone din Filipine.

​​​​​​​Centrul american de alertă pentru tsunami din Pacific a declarat că „amenințarea de tsunami a trecut în mare parte”.

O fotografie realizată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan (CNA) pe 3 aprilie 2024 arată pagubele produse de cutremur clădirilor din districtul Xindian, New Taipei, oraș din nordul insulei Taiwan.

Alunecările de teren de-a lungul coastei de est au făcut ca o autostradă să fie inutilizabilă.

A fost cel mai mare cutremur care a lovit Taiwanul în ultimii 25 de ani și a fost resimțit și în unele părți ale Chinei.

Elevii unei școli din orașul Xiamen, în provincia Fujian din estul Chinei, sunt evacuați pe terenul de joacă, 3 aprilie 2024.