FOTOGALERIE. De la Stonewall la Skopje: Bătălia de-a lungul anilor pentru drepturile LGBT în întreaga lume

Stonewall Inn din New York și o reproducere a ediției din 29 iunie 1969 a New York Post care a relatat despre descinderea poliției, care a dus la revolta Stonewall. Seria de demonstrații spontane a membriilor comunității gay și lesbiene împotriva unei descinderi a poliției la Hanul Stonewall este considerată începutul mișcării pentru drepturile LGBT din Statele Unite.

Manifestanții, în fața Primăriei din New York, la 10 iunie 1970, au solicitat încetarea discriminării împotriva membrilor comunității LGBT. Membrii Alianței activiștilor gay au sponsorizat demonstrația, au avut pancarte pe care scria „Gay este bine” și „America, maturizează-te”.

Demonstrație de Ziua Libertății Gay, la San Francisco pe 26 iunie 1977.

Un manifestant olandez în vârstă de 30 de ani afișează o pancartă pe care scrie: „Mă bucur că sunt gay” în timpul unui marș la Frankfurt, Germania, pe 28 iulie 1979, care a încheiat săptămâna homosexualilor. Sute de oameni s-au întâlnit pentru o săptămână de filme, teatru, concerte rock și ateliere despre drepturile homosexualilor. Homosexualii și lesbienele din Germania și din alte țări au cerut încetarea discriminării împotriva homosexualității.

Oamenii sărbătoresc în cartierul Greenwich Village din New York, după ce s-a aprobat un proiect de lege privind drepturile homosexualilor, în 20 martie 1986.

O organizație necunoscută a postat sute de afișe pe care era scris „Nu, nu, nu homosexualității” în centrul Bucureștiului, în 13 octombrie 2000.

Poliția sârbă s-a confruntat cu câteva sute de naționaliști, care au aruncat cu pietre și au atacat activiștii gay, în timpul primei parade LGBT din Belgrad, în 30 iunie 2001.

Două lesbiene care și-au acoperit gura în timpul unui protest tăcut în capitala Moldovei, Chișinău, la 27 aprilie 2007, după ce autoritățile au interzis o paradă LGBT.

Un activist pentru drepturile homosexualilor din Belarus, în timpul primului miting de susținere a drepturilor LGBT, în apropierea Departamentului de Justiție din Minsk, în 14 februarie 2011.

Poliția reține o participantă la parada pentru drepturile LGBT după confruntările cu creștinii ortodocși din capitala Georgiei, Tbilisi, pe 17 mai 2012. Zeci de activiști LGBT au manifestat pentru a marca Ziua Internațională împotriva Homofobiei și Transfobiei, dar au fost opriți de către membrii bisericii.

Svyatoslav Sheremet, șeful Gay Forum Ucraina, este atacat, la Kiev în 20 mai 2012, după o conferință de presă despre anularea paradei LGBT de către autorități.

Un activist rus pentru drepturile LGBT ține un afiș pe care scrie „Iubirea este mai puternică decât homofobia!” după ce a fost arestat, în timpul unui miting neautorizat pentru drepturile homosexualilor din centrul Moscovei, în 25 mai 2013.

Aproximativ 2.000 de polițiști au protejat 150 de activiști LGBT, care au participat la primul marș LGBT în capitala Muntenegrului, Podgorica, pe 20 octombrie 2013. După marș, care a avut loc într-o atmosferă tensionată, dar fără incidente, au izbucnit ciocniri între opozanții anti-gay și polițiști, iar poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa huliganii.

Activiști LGBT participă la un miting, în Sankt Petersburg, Rusia, pe 17 mai 2013.

Poliția ucraineană arestează un protestatar în timpul paradei Gay de la Kiev, în 12 iunie 2016.

Activiști LGBT din Kosovo la primul marș Gay- Pride din Pristina, în 10 octombrie 2017.

Poliția ucraineană păzește participanții la Marșul Egalității organizat de comunitatea LGBT din Kiev la 23 iunie 2019.

Membrii comunității LGBT, la prima paradă Gay Pride din Skopje pe 29 iunie 2019.

Oamenii flutură steaguri în culorile curcubeului, la prima paradă Gay Pride din Sarajevo, la 8 septembrie 2019.

17 mai este Ziua Internațională împotriva Homofobiei și Transfobiei și evidențiază locurile din lume, în care membrii comunității LGBT încă sunt persecutați.