Galerie foto | Cum arată Insula Șerpilor după luni intense de bombardamente
Insula Șerpilor din Ucraina este văzută de pe o barcă gonflabilă.
Armata ucraineană a oferit un tur al Insulei Șerpilor corespondentului RFE/RL Roman Pahulych, unui fotograf de la AP și unei echipe de filmare CNN pe 18 decembrie.
Un soldat ucrainean este surprins lângă un semn pe care scrie „Insula Șerpilor”, iar dedesubt un graffiti cu mesajul „A noastră!”
Insula Șerpilor a fost capturată de navele de război rusești pe 24 februarie, în primele ore ale invaziei din Ucraina.
Soldați ucraineni și pisici fără adăpost cercetează pachetele cu alimente militare rusești.
Insula Șerpilor a devenit un simbol al rezistenței ucrainene atunci când a fost difuzată o înregistrare audio în care soldații ucraineni îi spun unei nave de război rusești „Du-te dracului”, pe 24 februarie.
Un sistem de rachete rusești Panțîr distrus pe Insula Șerpilor.
Inițial, Kievul a susținut că toți cei 13 soldați care apărau insula au fost uciși. Ulterior s-a dovedit că aceștia au fost luați prizonieri. Până în noiembrie, toți au ajuns să fie eliberați în urma schimburilor de prizonieri.
Un elicopter distrus pe Insula Șerpilor.
O înregistrare din luna mai a surprins un elicopter Mi-8 dotat cu rachete similare cu cele din această fotografie, distrus într-o explozie masivă, în timp ce trupele rusești se adunau în jurul aeronavei.
Un sistem rusesc de rachete TOR abandonat.
Rusia s-a retras de pe Insula Șerpilor în iunie, după luni de lovituri ucrainene care au vizat acest punct important. Kremlinul a susținut că retragerea a fost un „gest de bunăvoință” pentru a permite exportul de alimente din Ucraina. Experții militari occidentali consideră că artileria cu rachete de precizie HIMARS a făcut ca prezența continuă a Rusiei pe insulă să fie efectiv nesustenabilă.
Un post de apărare rudimentar pe coasta stâncoasă a insulei.
Insula Șerpilor este situată la doar 35 de kilometri de Ucraina, ceea ce înseamnă că forțele rusești ocupante puteau fi țintite neîncetat cu drone și rachete.
Clădirile de pe Insula Șerpilor.
Insula se află acum sub controlul luptătorilor din Legiunea Internațională a Ucrainei, din care fac parte și ruși care au primit cetățenia ucraineană.
Un soldat ucrainean stă la baza unui far deteriorat, vechi de 180 de ani, de pe Insula Șerpilor.
Fotografii din 2009 arată o clădire din jurul acestui far care a fost distrusă în timpul luptei pentru insulă.
O clădire distrusă pe Insula Șerpilor.
Pe lângă baza militară, pe Insula Șerpilor se afla și un centru de cercetare marină. Nu este clar când se va relua viața civilă pe insula marcată de lupte.