FOTO | Krivoi Rog, combinatul părăsit pentru care România plătește un milion de euro de an
Combinatul Krivoi Rog nu mai funcționează de 22 de ani. Este abandonat, iar paza e plătită de statul romîn, din bani publici, cu 1 milion de euro pe an.
Combinatul abandonat este, în prezent, proprietatea României și Ucrainei. România plătește anual un milion de euro pentru „pază și conservare”.
Pe vremea guvernului Radu Vasile, în 1999, România a decis ca firmele Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA să asigure paza combinatului. Nimic nu s-a schimbat de atunci.
„Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an”, spune Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, vrea ca România să vândă la licitație activele și creanțele de la Krivoi Rog.
În 1986, România a plătit 640 de milioane ruble transferabile (echivalentul a 1 miliard de dolari) pentru construcția combinatului, spune ministrul român al Economiei.
Krivoi Rog este un oraș în sudul Ucrainei, în vestul bazinului carbonifer Donețk. A fost fondat ca sat de cazacii zaporojeni în 1775. După construirea unei căi ferate în 1884, Krivoi Rog a devenit oraș industrial, bazin de extracție a minereurilor de fier.
Combinatul a fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. Doar România și Ucraina sunt în continuare proprietarii complexului care nu mai funcționează de 22 de ani.
Pentru investiția sa, statul român ar fi trebuit să primească circa 30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone, precizează ministrul Economiei.