Oamenii războiului | Portretele militarilor ucraineni care luptă în ofensiva din Harkov

Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește într-o zonă din care soldații ruși au fost forțați să plece, 12 septembrie 2022.

„De la începutul lunii septembrie, soldații noștri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în estul și sudul țării și mergem mai departe”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, luni seară.

Un soldat ucrainean zâmbește dintr-un vehicul militar, pe teritoriul eliberat în regiunea Harkov, 12 septembrie 2022.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că forțele ucrainene au făcut progrese importante în contraofensiva împotriva trupelor rusești, însă este prea devreme pentru a putea indica rezultatul războiului.

Un soldat ucrainean primește îngrijiri medicale într-un autovehicul, după luptele în care o bună parte din regiunea Harkov a fost eliberată. Imagine distribuită pe 12 septembrie 2022.

Un soldat ucrainean ajută un camarad rănit să meargă pe drum, pe teritoriul eliberat în regiunea Harkov, Ucraina, 12 septembrie 2022.

Trupele ucrainene au recucerit luni o porțiune largă de teritoriu de la Rusia, împingând soldații ruși în unele locuri până la granița de nord-est. Armata ucraineană a afirmat că a capturat mulți soldați inamici în urma unui avans fulgerător, care a forțat forțele Moscovei să se retragă în grabă.

Un soldat ucrainean se odihnește lângă un vehicul militar blindat capturat de la forțele ruse, peste care a fost desenată stema Ucrainei, 12 septembrie 2022.

Autoritățile ucrainene spun că au capturat atât de mulți prizonieri de război ruși încât țara nu mai are spațiu unde să-i plaseze, relatează Associated Press.

O fotografie realizată pe 11 septembrie 2022 arată un trecător care privește spre o biserică avariată din Izium, regiunea Harkov, în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene au declarat luni că, în doar 24 de ore, au cucerit peste 20 de orașe și sate din regiunea Harkov, în timp ce Rusia a răspuns cu lovituri aeriene pe o parte din terenul recucerit.

Câțiva militari ucraineni se odihnesc după ce s-au întors din satul Udî, recent eliberat de forțele armate ucrainene, în orașul Zolochiv, regiunea Harkov, Ucraina, 12 septembrie 2022.

Un militar ucrainean este fotografiat în timp ce mângâie un câine în orașul Zolochiv, în regiunea Harkov proaspăt eliberată, Ucraina, 12 septembrie 2022.

Soldatul ucrainean Pașa Kașciuk pozează cu un vehicul rusesc capturat și o sabie de samurai.

Trupele ruse au lăsat în urmă stocuri de muniție și alte provizii în urma contraofensivei ucrainene în regiune. Un analist citat de Kyiv Independent a estimat că peste 300 de vehicule, inclusiv tancuri, mortiere autopropulsate și camioane de aprovizionare, au fost pierdute de ruși între 7 și 11 septembrie.

Un soldat ucrainean inspectează o mașină care a explodat pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. Trupele ucrainene spun că avansul fulgerător a forțat soldații ruși să se retragă în grabă, mulți dintre ei fugind departe de linia frontului, în zonele controlate de Moscova sau chiar direct în Rusia.

Militari ucraineni inspectează un tanc rusesc distrus în timpul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei la periferia orașului Izium, regiunea Harkov, pe 11 septembrie 2022.