Monumentul Armatei Roșii din Sofia, de-a lungul timpului
Cea mai recentă distrugere, de la baza monumentului, poate fi văzută în această fotografie din 23 februarie. Pe plăcuțele distruse este mesajul: Eliberatorilor din Armata Roșie - din partea poporului bulgar recunoscător.
Monumentul Armatei Roșii, fotografiat în 1959.
Statuia a fost instalată în 1954, la zece ani după intrarea Armatei Roșii în Bulgaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alinierea Bulgariei în timpul războiului a trecut de la neutră, la pro-Germană cu participare la Holocaust, la Puterile Aliate.
Monumentul din Sofia, în 2011.
În centru se aflp un piedestal înalt de 37 de metri, în care un soldat sovietic este flancat de mai mulți cetățeni bulgari. Alte compoziții statuare pe aceeași temă militară sunt împrăștiate în întregul parc de lângă.
Zona este de multă vreme un loc de adunare pentru activiștii de stânga. În ultimii ani, a devenit locul în care lumea și-a exprimat critica față de Kremlin.
Februarie 2011: Membrii Partidului Socialist Bulgar curăță monumentul.
Iunie 2011: Relieful care înfățișează soldații sovietici avansând în luptă a fost pictat în culori de supereroi, Roland McDonald și Moș Crăciun.
Sub relief, graffiti-ul transmite mesajul: „În pas cu vremurile”.
August 2012: Același relief primește glugi colorate în semn de suport pentru Pussy Riot. Grupul activist fusese în atenția presei după ce au protestat într-o catedrală din Moscova.
August 2013: Soldații sovietici devin roz și primesc, în bulgară și cehă, mesajul: „Bulgaria își cere scuze”. Este un mesaj cu ocazia a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei de către regimul sovietic în 1968, la care a participat și Bulgaria.
Martie 2014: Doi soldați de pe monument sunt pictați în culorile Ucrainei și Poloniei. Mesajul de dedesubt face referire la invazia Crimeei și la masacrul din pădurea Katyn din 1940, când armata sovietică a ucis 22.000 de prizonieri polonezi.
Monumentul a primit proprii agenți de securitate în 2018. În ciuda acestui lucru, după invazia Rusiei în Ucraina monumentul a fost atacat de mai multe ori. La câteva zile după invaziei, mâinile soldaților au fost pictate un roșu sângeriu.
27 Februarie 2022: Relieful de pe cealaltă parte a monumentului este pictat în culorile Ucrainei. Mesajul în roșu este: „invadatorii”.
27 Februarie 2022: Un activist anti-război vandalizează monumentul.
În Bulgaria, între 2020 și 2022 opiniile despre Putin erau destul de pozitive: până la 58% dintre bulgari îl susțineau. La doar câteva zile după invazie, procentul a scăzut la 32%.
28 Februarie 2022: Monumentul este acoperit de mesaje precum „ucigașii”, în bulgară și engleză. Dezbaterea despre soarta monumentului durează deja de ani buni.
4 mai 2022: Activiștii acoperă monumentul cu un steag bulgar. Înaintea invaziei Ucrainei, un sondaj din 2019 arăta că peste două treimi dintre bulgari considerau monumentele comuniste a fi importante pentru identitatea națională.