Desant electoral la Sfânta Parascheva. Candidați-cheie, printre cei 40.000 de pelerini
Principalii candidați la alegerile prezidențiale din acest an au participat luni, pe 14 octombrie, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată la Iași de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, săvârşită pe un podium amplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.
Liderii PSD, PNL şi USR - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi - au urmărit slujba din mulţime şi nu de pe scena amenajată pentru oficialităţi. Și candidatul independent la președinție Mircea Geoană a participat la slujba în aer liber. La Iași au fost și Ludovic Orban (Forța Dreptei) și Cristian Diaconescu (independent). În imagine, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.
Pe 14 octombrie 2024 a avut loc slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe un podium amplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, marţi dimineaţă, pe 8 octombrie 2024, din incinta Catedralei Mitropolitane Iaşi, apoi a fost aşezată în baldachinul special amenajat în curtea lăcaşului de cult. Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.
Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă. „Nici anul trecut când am venit la Iaşi nu am stat la tribuna oficială. Am considerat că de fiecare dată, dacă venim şi participăm la astfel de evenimente, este bine să stăm acolo unde ne simţim şi ni se cade să fie cel mai bine. De regulă, când merg la slujbă să ştiţi că stau unde mă simt cel mai bine“, a declarat, luni, Nicolae Ciucă. Întrebat de ce unii lideri politici vin la manifestările de la Iaşi de Sfânta Parascheva doar în anii electorali, Ciucă a răspuns: „Eu am venit în fiecare an. Întrebaţi-i pe cei care au venit odată la patru ani“.
Mii de oameni ascultă slujba Sfintei Liturghii. La rând așteaptă alți 45.000 de pelerini să se închine la racla Cuvioasei. Prima menţiune în limba română despre Sf. Parascheva datează din 1643 și provine din „Cartea românească de învăţătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”.
Liderul USR, Elena Lasconi, a participat în mulţime la Sfânta Liturghie de la Iaşi, fiind însoţită de mai mulţi reprezentanţi ai USR Iaşi, printre care deputaţii Marius Bodea şi Monica Berescu. Lasconi a scris pe Facebook că speră ca sărbătoarea Cuvioasei Parascheva „să ne aducă cu adevărat împreună pe noi, românii din România profundă, România tăcută şi România oamenilor care muncesc cinstit”.
Candidatul independent la prezidențiale, Mircea Geoană.
Moaștele Sfintei Parascheva, sărbătorită în calendarul ortodox pe 14 octombrie, se află la Iași de 378 de ani. Ele au fost aduse în capitala Moldovei în vremea domnitorului Vasile Lupu și așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ctitorită chiar de el. Potrivit cronicilor bisericești, moaștele ar fi fost dăruite lui Vasile Lupu de Patriarhia de la Constantinopol după ce domnitorul moldovean s-a angajat să le achite turcilor toate datoriile pe care Patriarhia le avea la turci.
Moaștele au fost aduse în țară cu un hrisov semnat de Patriarhul Constantinopolului, Partenie, considerat astăzi garanția autenticității moaștelor, care nu au fost niciodată supuse unor analize științifice.
Zeci de mii de oameni au stat în acest an și câte 20 de ore la un rând de peste 6 kilometri pentru a se reculege la racla Cuvioasei. Imagine de duminică, 13 octombrie 2024.
Tradiția creștină spune că un păcătos a fost îngropat în apropiere de mormântul Cuvioasei, iar sfânta s-a arătat în vis unui localnic căruia i-ar fi cerut să-i mute rămășițele. Astfel ar fi fost descoperit trupul ei neputrezit, iar moaștele duse la o biserică în care au rămas două secole. Apoi, au fost mutate, pe rând, la Târnovo, Vidin, Kruşevaţ și Belgrad, de unde au fost luate în 1521 din cauza asediului otoman. De acolo au fost duse la Constantinopol, unde au rămas până la mutarea lor în Moldova.
Rând la racla Cuvioasei, în octombrie 2023, pe o vreme rece și ploioasă
Bunici, părinți, copii asistă luni, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Pelerinii au venit din toată țara să se reculeagă la moaștele Cuvioasei. Luni, 14 octombrie, în ziua slujbei, oamenii încă stăteau pe mai multe rânduri la o coadă de câțiva kilometri. Mii de persoane au asistat la slujbă, în timp ce la rând erau peste 45.000 de pelerini care aşteaptau încă să se închine la moaşte.
Parascheva s-ar fi născut în secolul al XI-lea în satul Epivat din Asia Mică, într-o familie creștină bogată, iar la 10 ani, în timpul unei slujbe, a fost impresionată de îndemnul hristic: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-mi urmeze Mie” și așa ar fi decis să urmeze calea religiei. Povestea spune că și-a împărțit hainele săracilor, ceea ce i-ar fi nemulțumit pe părinții ei, iar apoi ar fi fugit de acasă pentru a merge la Constantinopol, unde s-a închinat la bisericile din capitala imperială, apoi la Ierusalim.
La 25 de ani s-ar fi întors acasă după o perioadă trăită în pustiu, iar doi ani mai târziu a murit fiind îngropată la malul mării.
Oamenii au venit să se reculeagă la catafalcul Cuvioasei chiar și în an de pandemie, cu respectarea regulilor de distanțare - 7 octombrie 2021