Fotogalerie | Fermierii protestează la Bruxelles cu tractoare şi anvelope incendiate. Poliţia recurge la tunuri cu apă

De la începutul anului, fermierii din întreaga Europă au organizat proteste, în care le cer politicienilor acțiuni concrete și măsuri în legătură cu o serie e probleme: preţurile mici din supermarketuri, importurile cu preţuri mici, care subminează producătorii locali, normele stricte ale Uniunii Europene în materie de mediu.

La Bruxelles, înaintea reuniunii miniștilor Agriculturii din Uniunea Europeană, fermierii au blocat cu sute de tractoare mai multe străzi și au ars cauciucuri vechi.

Miniştrii agriculturii  din UE urmează să dezbată un nou set de propunerii al Uniunii, care pot reduce presiunea pusă pe fermieri.

Fermierii au adus în centrul Bruxellesului sute de tractoare.

Peste 100 de tractoare au fost parcate în jurul sediului instituţiilor Uniunii Europene, la mică distanţă de zona izolată unde va fi reuniunile miniștrilor.

Pentru a dispersa fermierii protestatari, poliţia a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Nemulţumirile locale variază. Coordonatoarea generală a organizaţiei agricole La Via Campesina spune că, pentru majoritatea agricultorilor „este vorba de venituri. Este vorba despre faptul că suntem săraci şi că vrem să ne asigurăm un trai decent”, a declarat ea pentru Reuters.


O persoană se apără cu o umbrelă în timpul unui protest al fermierilor europeni. Poliţia a tras cu tunuri de apă.

Polițiștii belgieni  au stat în apropierea instituțiilor europene pentru a nu-i lăsa pe protestatari să intre. 

Până acum, UE a slăbit deja unele părţi ale politicilor sale emblematice de mediu din cadrul Green Deal. UE a eliminat din foaia de parcurs privind clima până în 2040 un obiectiv de reducere a emisiilor din agricultură.

Printre revendicările fermierilor se numără şi încetarea acordurilor de liber schimb, despre care agricultorii spun că au dus la importuri mai ieftine din ţări în care producătorii se confruntă cu standarde de mediu mai puţin stricte decât cele din UE.

Polițiștii au luat măsuri de protecție în jurul instituțiilor europene, situate în centrul Bruxellesului.