Fotogalerie | 330.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Record de pelerini anul acesta la Moaștele Sfintei Paracheva: peste 300.000 de credincioși care voiau să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași au stat și 25 de ore la cozile uriașe, care au depășit și cinci kilometri.

În fiecare octombrie, Iașiul devine cel mai important centru de pelerinaj din România - la Catedrală vin credincioși ortodocsi și catolici, care se închină la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sf. Parascheva e sărbătorită de ortodocși pe 14 octombrie. Pelerinajul începe, de regulă, cu o săptămână mai devreme, când racla cu moaştele sfintei este scoasă din Catedrala Mitropolitană. Anul acesta, a fost scoasă în dimineața zilei de 7 octombrie şi aşezată spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane.

Sfânta Paracheva e considerată ocrotitoarea Moldovei și a celor năpăstuiți. Cuvioasa s-a născut în secolul al XI-lea, pe țărmul Mării Marmara. Se spune că în copilărie își împărțea hrana și hainele cu sărăcii și că, după moartea părinților ei, a renunțat la avere și a mers la o mănăstire de lângă Constantinopole. Apoi, a plecat la Ierusalim și s-a retras în Iordan, într-o mănăstire de maici. A revenit ulterior în satul natal, unde a trăit în post și rugăciune. Moaștele ei au fost păstrate în acest sat timp de 200 de ani, apoi au fost mutate la Târnovo, la Constantinopole și, în 1641, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi. Le-a așezat în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.
 

La finalul secolului al XIX-lea, racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană  - moaştele scăpaseră neatinse din incendiul de la Biserica „Trei Ierarhi”. De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva sunt la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
 

La Sfânta Liturghie desfăşurată sâmbătă în faţa catedralei ieşene au participat, potrivit jandarmilor, 35.000 de persoane, un număr record pentru sărbătorile religioase de la Iaşi din ultimii ani. După Sfânta Liturghie, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a premiat zece persoane, între care cinci tineri cu rezultate remarcabile la olimpiadele internaţionale, dar şi cinci persoane în vârstă, care pe parcursul vieţii au fost cântăreţi în biserică

În acest an, la Iaşi au fost aduse şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). Pelerinajul religios de la Iaşi s-a încheiat duminică seară, când moaştele Sfintei Cuvioasă Parascheva au fost reintroduse în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.