Fotogalerie | 7 octombrie: Atacul Hamas care a schimbat Israelul și a pornit războiul

7 octombrie 2023 - Un grup de palestinieni pătrunde în partea israeliană a gardului de frontieră dintre Israel și Gaza.

Gruparea extremistă Hamas a desfășurat un atac fără precedent, pe mai multe fronturi, asupra Israelului, lansând mii de rachete în timp ce zeci de luptători Hamas s-au infiltrat în granița puternic fortificată în mai multe locații, pe cale aeriană, terestră și maritimă. 

Atacul a prins țara cu garda jos într-o sărbătoare importantă.

Hamas a fost desemnată de Statele Unite și de UE drept grup terorist și este un membru-cheie al axei Iranului.

Oameni care fug de festivalul de muzică Nova, vizat de atacul-surpriză. Militanții Hamas au ucis aproape 1.200 de israelieni și au luat ostatici alți 251.

Noa Argamani, o tânără israeliancă, își strigă disperată partenerul în timp ce e răpită de gruparea extremistă Hamas pe motocicletă de la festivalul de muzică.

E una dintre imaginile definitorii ale atacului din 7 octombrie 2023.

Noa Argamani și alți trei ostatici au fost salvați în iunie 2024 de forțele de securitate israeliene.

Locul de desfășurare a festivalului de muzică în apropierea graniței cu Fâșia Gaza, în sudul Israelului, pe 12 octombrie 2023.

Oficialii israelieni spun că mărturiile victimelor și dovezile adunate de grupurile pentru drepturile omului indică faptul că extremiștii Hamas au comis infracțiuni sexuale și de gen pe scară largă în timpul atacului lor din sudul Israelului.

Resturi împrăștiate la locul festivalului de muzică de lângă granița cu Fâșia Gaza.

Cel puțin 260 de participanți israelieni la festival au fost uciși de atacatorii Hamas.

O vedere aeriană arată mașini arse la locul atacului de la festivalul Nova, pe 12 octombrie 2023.

Un bărbat și o femeie uciși într-o mașină în zona Sderot din sudul Israelului, pe 7 octombrie 2023, în urma atacului mortal al atacatorilor Hamas.

Soldați israelieni adună corpurile civililor uciși de militanții Hamas la Kibbutzul Kfar Azza, la trei zile după atacuri.

Cadavrul unui bărbat zace printre dărâmături în urma unui atac al Hamas asupra kibbutzului Kfar Aza, din sudul Israelului, 10 octombrie 2023.

Un leagăn pentru copii atârnă într-o casă avariată de militanții Hamas în Kibbutz Be'eri, Israel, la câteva zile după atac.

O vedere aeriană arată urmările atacului Hamas asupra kibbutzului Kfar Aza din sudul Israelului, pe 15 octombrie 2023.

Cadavrele civililor israelieni uciși sunt împrăștiate pe un drum din zona Sderot din sudul Israelului. Fotografie făcută imediat după atac.

Fotografia unei fete răpite este lipită de ușa unei camere de siguranță cu urme de gloanțe în urma atacului mortal din 7 octombrie 2023 asupra kibbutzului Nir Oz din sudul Israelului.

Găuri de gloanțe și pete de sânge pe pereții unui adăpost antiatomic din kibbutzul Mefalsim din sudul Israelului. Mai multe persoane care se refugiaseră aici au fost măcelărite de militanții Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.

7 octombrie 2024 - oamenii vizitează locul festivalului de muzică Nova, unde sute de participanți au fost uciși și răpiți de Hamas și duși în Gaza, în urmpă cu un an.

7 octombrie 2024 - O femeie trece pe lângă o pictură cu portrete ale victimelor la locul festivalului de muzică Nova, la un an de la atac.

7 octombrie 2024 - Un an mai târziu, Israelul continuă să fie ținta rachetelor Hamas din Gaza.

În fotografie: personalul de urgență reacționează la loviturile asupra Kfar Chabad, lângă Tel Aviv.