Fotogalerie | Un secol de România
Un băiat doarme într-un autobuz în timp ce șoferul se află pe traseu. Despre această fotografie se crede că a fost realizată în județul Mureș.
Celebrul om de știință maghiar Jeno Cholnoky, fotografiat în 1910 în Cluj-Napoca. La acea vreme, orașul făcea parte din Regatul Ungariei.
Doi ciobani din Munții Făgăraș, în 1963.
Aceasta este doar una dintre cele aproape 13.000 de fotografii analogice care alcătuiesc arhiva foto Azopan.
Un pădurar se oprește pentru o fotografie cu tovarășul său pe un drum lângă Lacu Roșu în 1940.
Arhiva acoperă un secol de istorie a României din 1900 până în 2000. Arhiviștii se bazează pe fotografii donate pentru a crește colecția.
Un autobuz cu două etaje străbate Aradul în 1915. Unele fotografii din arhivă, inclusiv aceasta, au fost filmate în regiuni din România care făceau parte din Regatul Ungariei înainte de 1918.
Economistul Edgar Szocs a fondat arhiva cu doi prieteni - un preot și un dezvoltator de software. Site-ul web Azopan și pagina Facebook sunt online de la începutul anului 2019.
Localnici și un pod de cale ferată peste râul Trotus în 1908.
Szocs a declarat pentru RFE / RL că a început proiectul împreună cu cei doi prieteni din liceu și cu un buget de „zero”.
El spune că arhiva funcționează momentan fără finanțare datorită relațiilor personale. Un alt prieten din copilărie care conduce o companie web găzduiește gratuit baza de date.
O carte poștală a unui soldat maghiar care-și lua rămas bun de la iubita sa din Transilvania în 1917. Textul spune: „Patria sună. Trebuie să ne despărțim acum. Dumnezeu să fie cu tine dragul meu. Vom fi din nou împreună după marele război!”
Pe lângă puterea imaginilor istorice ca aceasta, Szocs spune că este fascinat de poveștile personale pe care le dezvălui unele dintre fotografii.
O fotografie a familiei Kron în 1927.
Această fotografie provine dintr-o colecție de imagini cumpărate la o piață de tatăl lui Szocs. A fost publicată pe paginile de socializare ale Azopan, fără nicio informație despre anul realizării. În scurt timp, oamenii au început să comenteze imaginea și întreaga poveste a familiei - inclusiv sinuciderea ulterioară a fetei din stânga și eventuala carieră a băiețelului ca păpușar - a fost dezvăluită.
Sportivul și alpinistul Karoly Both încercând să meargă pe râul Mureș în 1935.
Numele Azopan este un omagiu adus unui brand de film fotografic realizat în România până în 2003. Mama lui Szocs lucrase la fabrica unde a fost produs filmul.
O coloană de soldați unguri mărșăluiește în apropierea satului transilvănean Teaca în 1940.
Ungaria a recăpătat pentru scurt timp regiunea Transilvaniei din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a pierdut-o după primul război mondial.
O femeie îi sărută mâna Magdolnei Purgly, soția regentului ungar Miklos Horthy, în timp ce cuplul vizitează Transilvania recent recucerită.
Bărbați cățărați pe vârful Hășmașul Mare, în 1951.
Un ansamblu de dans afișează estetica sumbră a comunismului în timpul unui spectacol din 1959.
Două tinere în Busteni în anii 1960.
Szocs spune că Azopan mai are în prezent zeci de mii de imagini în colecția sa. El spune că nu sunt încă publicate din cauza lipsei de timp a arhiviștilor.
Familia Szabo cu un ursuleț la Miercurea Ciuc, în 1962.
Szocs a explicat pentru RFE / RL: „Lucrăm. Avem familii. Dacă am avea persoane care să plătească o taxă minimă, am putea avea mai multe poze online. ”
Un cartier din orașul Galați, in 1968.
O „petrecere de nuntă” la un restaurant care aranja spectacole culturale pentru turiști în Eforie, în 1974.
Soldați români pozează cu cuțitele în Targu-Mures, în 1975.
Un urs și câțiva turiști pe șoseaua Transfăgărășan, în 1982.
Un comentator de pe Facebook a precizat pe pagina arhivei că ursul era un „cerșetor” celebru al acelei zone montane.
Femeile din satul Ocna de Jos pregătesc un manechin dotat cu organe genitale vegetale pentru un carnaval tradițional în 1983.
Manechinul, cunoscut sub numele de „bețivul satului”, este defilat prin sat în Miercurea Cenușii pentru a marca sfârșitul Postului Mare, înainte de a fi ars. Tradiția este încă foarte vie și astăzi.
Un centru cultural degradat în 1987.
Sub conducerea dictatorului socialist Nicolae Ceaușescu, românii obișnuiți îndurau condiții mizerabile în anii 1980.
Un indicator pe marginea drumului fotografiat în 1988 de un preot olandez în centrul Transilvaniei. El arată: „Ceaușescu - Eroism, România - Comunism.”
O astfel de propagandă rutieră era banală în timpul epocii totalitare a României. A început cu un accent pe obiectivul comunismului. Dar la sfârșitul anilor '70 și '80, propaganda românească l-a glorificat din ce în ce mai mult pe dictatorul guvernant Nicolae Ceaușescu și pe soția sa, Elena.
Un bărbat flutură un portret parțial ars cu Ceaușescu, în Târgu Mureș, pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției care i-a scăpat pe români de disprețuitul dictator.
Români abia ieșiți din comunism se bucură de o băutură în Baile Seiche, în 1990.