Galerie foto | Alexei Navalnîi: O viață de politică, proteste și închisoare

În decurs de un deceniu, Alexei Navalnîi (fotografie din 2010), lider al opoziției, avocat corporatist și activist anticorupție, a trecut de la cel mai mare dușman al Kremlinului la cel mai important prizonier politic din Rusia.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășește o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate de închisoare pentru condamnări anterioare.

Navalnîi se uită pe fereastra celulei sale din Moscova, în decembrie 2011. El a fost condamnat la 15 zile de detenție pentru „împotrivire față de forțele de ordine”. A fost prima detenție din ceea ce avea să devină ulterior evenimente obișnuite.

Navalnîi (stânga) a fost reținut de poliție în timpul unui miting la Moscova, pe 5 martie 2012, după ce Vladimir Putin a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale.

El a descris partidul lui Putin, Rusia Unită, drept „partidul escrocilor și al hoților”.

Susținători entuziasmați îl îmbrățișează pe Navalnîi, în mai 2012, după ce el și politicianul de stânga Serghei Udaltsov au fost eliberați din detenție după ce au ispășit o pedeapsă de 15 zile pentru „participare la un eveniment public ilegal” la Moscova. Cei doi au fost arestați în timp ce protestau față de învestirea lui Putin.

În decembrie 2012, Navalnîi a fost reținut în timpul unui miting neaprobat în inima Moscovei. Personalități ale opoziției au susținut că au fost reținute pentru a le împiedica să participe la un protest împotriva lui Putin.

Navalnîi și soția lui, Iulia, stau împreună după o audiere în fața unui susținător cu un afiș pe care scrie „Pentru Navalnîi”, în orașul Kirov din nord-vestul țării, 16 mai 2013. 

Acuzat de deturnare de fonduri, Navalnîi a insistat că acuzațiile au fost o răzbunare pentru expunerea corupției guvernamentale la nivel înalt și pentru campaniile sale împotriva lui Putin.

Cuplul Navalnîi călătorește cu trenul de la Kirov la Moscova, pe 20 iulie 2013, când el a fost eliberat după ce a primit o condamnare cu suspendare pentru acuzația de deturnare de fonduri.

Navalnîi și fratele său și co-inculpat, Oleg, participă la o audiere în instanță la Moscova, pe 30 decembrie 2014, într-un caz separat de deturnare de fonduri. Instanța a decis ca Alexei să fie condamnat cu suspendare, dar l-a încarcerat pe Oleg pentru trei ani și jumătate.

Navalnîi încearcă să se ridice după ce el și asociații săi au fost atacați de un grup de cazaci pe aeroportul din Anapa, în sudul Rusiei, în mai 2016.

Navalnîi la scurt timp după ce a fost atacat de un agresor neidentificat, care l-a stropit cu un lichid antiseptic verde, cunoscut sub numele de zelyonka, la un miting din Moscova, pe 27 aprilie 2017.

Iulia, soția lui Navalnîi, îl îngrijește pe acesta după atac. Acesta a suferit arsuri la ochi.

Cuplul sărbătorește în momentul în care el este nominalizat în cursa pentru alegerile prezidențiale, la Moscova, pe 24 decembrie 2017.

Alexei Navalnîi a desfășurat o campanie populară timp de un an și a organizat mitinguri pentru a forța Kremlinul să îl lase să candideze.

Navalnîi se îndreaptă spre Comisia Electorală Centrală a Rusiei, la Moscova, pe 25 decembrie 2017.

El a fost descalificat să candideze din cauza condamnării sale penale. Măsura a fost percepută pe scară largă ca fiind motivată politic.

Poliția îl reține pe Navalnîi pe 12 iunie 2019, în timpul unui miting de susținere a jurnalistului de investigație Ivan Golunov, care a fost arestat și acuzat de posesie de droguri.

Navalnîi, vizibil bolnav, cu ochii roșii și umflați, stă pe un pat de spital din Moscova, pe 29 iulie 2019, în timp ce execută o pedeapsă de 30 de zile de închisoare pentru acuzația de convocare a unui protest neautorizat. El a crezut că a fost otrăvit, dar medicii i-au atribuit boala unei „reacții alergice acute”.

Navalnîi și familia sa pozează după votul pentru alegerile la consiliul municipal din Moscova, pe 8 septembrie 2019. Navalnîi a susținut că guvernul rus i-a înghețat toate conturile bancare, precum și pe cele ale soției sale, ale celor doi copii și ale părinților săi.

Ivan Jdanov (stânga), Liubov Sobol (centru) și Alexei Navalnî participă la un miting pentru a marca cea de-a cincea aniversare a uciderii politicianului de opoziție Boris Nemțov în fața zidurilor Kremlinului, în anul 2015 și pentru a protesta față de modificările propuse la Constituție, în Moscova, 29 februarie 2020.

O înregistrare video îl arată pe Navalnîi în timp ce este transportat pe o targă de un echipaj de ambulanță în Omsk, după ce s-a îmbolnăvit grav din cauza unei presupuse otrăviri în timp ce se afla într-un zbor de la Tomsk la Moscova, pe 20 august 2020.

Navalnîi pozează pentru o fotografie cu familia sa la spitalul Charite din Berlin, 15 septembrie 2020.

Medicii germani care l-au tratat pe Navalnîi au anunțat că acesta a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, o armă chimică mortală. Navalnîi a petrecut săptămâni într-o comă indusă medical.

Navalnîi este înconjurat de jurnaliști în avion, la Berlin, înainte de zborul său spre Moscova, la 17 ianuarie 2021.

Și-a revenit după otrăvire și a decis să se întoarcă în Rusia.

La sosirea la Moscova, el a fost reținut sub acuzația că a încălcat termenii eliberării sale condiționate părăsind țara fără permisiune.

Navalnîi face simbolul inimii în timpul unei audieri la tribunalul municipal din Moscova, pe 2 februarie 2021. El a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare.

Câțiva oameni desenează inimi cu lanternele telefoanelor mobile în sprijinul lui Navalnîi, la Moscova, în februarie 2021.

Liderii opoziției i-au îndemnat pe oameni să își deschidă lanternele în semn de solidaritate cu Navalni, în timp ce în Rusia au avut loc proteste la nivel național câteva weekenduri la rând.

Navalnîi apare prin legătură video într-o sală de judecată din Moscova, pe 24 mai 2022.  

Avocatul Vadim Kobzev a declarat pe 21 iulie 2023 că Navalnîi a fost trimis la izolare timp de 13 zile pentru că „s-a prezentat în mod necorespunzător la un gardian”.

A fost cea de-a 17-a oară când a stat într-o celulă de izolare din august 2022. Cu o zi mai devreme, procurorii au cerut instanței să îl condamne la încă 20 de ani pentru acuzații care includ extremismul.

Alexei Navalnîi a fost încarcerat de peste zece ori începând din 2011. RFE/RL trece în revistă câteva evenimente cu care s-a confruntat cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia în anii săi de activism public.