Fotogalerie | Putin a fost primit în Coreea de Nord cu flori și sprijin de război

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost primit cu fast la Phenian, de către liderul nord-coreean, Kim Jong Un, pe 19 iunie 2024.

Putin a mers în Coreea de Nord într-o vizită de stat - ultima lui vizită în statul comunist a fost acum 24 de ani, în 2000, la scurt timp după ce a devenit președinte.

Autoritățile comuniste nord-coreene au adus la primirea oficială a președintelui rus pe covorul roșu inclusiv un grup de copii.

Vladimir Putin a ajuns în capitala Coreei de Nord în zorii zilei, miercuri (19 iunie), iar televiziunea de stat i-a arătat pe Kim Jong Un și pe președintele rus dându-și mâna și îmbrățișându-se în mod repetat.

După primirea de la aeroportul din Phenian, cei doi au fost plimbați cu o limuzină prin orașul decorat cu steaguri rusești și fotografii ale lui Putin.

Oameni din Coreea de Nord salută coloana oficială în care se află Putin și Kim, la Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024.

O mulțime de oameni participă la ceremonia de primire a președintelui rus Vladimir Putin în Piața Kim Il Sung din Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024. 

Cu un război pe care îl poartă împotriva Ucrainei de peste doi ani, Vladimir Putin și-a exprimat recunoștința pentru „sprijinul neclintit” al Phenianului.

Liderul nord-coreean a promis Rusiei „sprijin deplin” în războiul său împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin a anunțat că cele două țări vor semna un acord care va extinde cooperarea economică și militară și va întări frontul comun împotriva Occidentului.

Cu o zi înainte, pe 18 mai, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris China, Iranul și Coreea de Nord ca fiind țări care stârnesc „îngrijorarea” pentru implicarea lor în economia de război a Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut din nou ca Beijingul să suporte „consecințele” dacă va continua să sprijine invazia Moscovei în Ucraina.

Prima vizită din ultimii 24 de ani a președintelui rus în Coreea de Nord este urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă există semne ale unei noi alianțe strategice, în timp ce Moscova duce un război prelungit în Ucraina. Ambele țări se confruntă cu sancțiunile occidentale.