Fotojurnalist de război de peste 30 de ani, Vadim Ghirdă povestește la one2one că fotografiile realizate de el în Ucraina, inclusiv la Bucea, i-au adus pe lângă premiul Pulitzer și multe surprize neplăcute.
„M-am lovit de tot felul de reacții absolut incredibile legat de munca mea aici. Adică sunt oameni care mă cunosc de 20 de ani care mi-au spus că fotografiile de la Bucea sunt un fals și că am luat parte la o manipulare, variind între «sunt un fals și eu am fost conștient și am participat» la «era un fals și eu m-am păcălit»”.
Totodată, Vadim Ghirdă, care a realizat fotografii în nenumărate conflicte din Europa și Orientul Mijlociu, spune că este convins că din cauza rețelelor sociale societatea a început să alunece „într-un fel de ev mediu super tehnologizat”.
Întrebat ce le-ar spune celor care cred că refugiații de război nu mai trebuie ajutați, fotoreporterul de război a spus: „Să încerce să stea cinci minute jos și să-și imagineze cum ar fi ca să invadeze aici o altă țară, orașul ăsta, și să te trezești vreodată că ai la dispoziție trei ore să aduni ce e important prin casă și ce-ai alege”.
Vadim Ghirdă spune că a observat pe frontul din Ucraina că cei care luptă pentru a-și apăra țara sunt extrem de solidari și muncesc non stop imediat ce un bombardament distruge un obiectiv, până îl refac funcțional. De asemenea, autoritățile ucrainene fac eforturi mari pentru a recupera toți luptătorii morți pe front și pentru a-i îngropa creștinește. Cimitirele se extind de la o săptămână la alta cu rânduri întregi de noi morminte. Cei care nu mai pot fi recunoscuți sunt verificați cu ajutorul unor aparate care testează ADN-ul.
Fotojurnalistul Vadim Ghirdă mai spune la interviurile one2one că premiul Pulitzer primit este al echipei Associated Press care a documentat războiul din Ucraina, dar și al localnicilor ucraineni care i-au ajutat. În plus, el mărturisește că a fi într-o situație care își oferă posibilitatea să surprinzi situații unice poate fi și o chestiune de noroc.
Cât privește riscurile pe care le are de gestionat un jurnalist într-un război, Vadim Ghirdă spune că el, de exemplu, a fost nevoit să se asigure că niciun membru al echipei nu va fi rănit, inclusiv în urma atingerii unei mine antipersonal.