Fotograful de război Vadim Ghirdă, premiat cu Pulitzer: „Societatea a început să alunece într-un fel de ev mediu super tehnologizat”

Your browser doesn’t support HTML5

Fotoreporterul Vadim Ghirdă povestește cum și-a făcut meseria pe frontul din Ucraina, inclusiv în orașul Bucea, unde au fost masacrați civili la începutul invaziei ruse. El mărturisește însă că a fost surprins când cunoscuți din România au refuzat să creadă că munca sa reprezintă realitatea.

Fotojurnalist de război de peste 30 de ani, Vadim Ghirdă povestește la one2one că fotografiile realizate de el în Ucraina, inclusiv la Bucea, i-au adus pe lângă premiul Pulitzer și multe surprize neplăcute.

„M-am lovit de tot felul de reacții absolut incredibile legat de munca mea aici. Adică sunt oameni care mă cunosc de 20 de ani care mi-au spus că fotografiile de la Bucea sunt un fals și că am luat parte la o manipulare, variind între «sunt un fals și eu am fost conștient și am participat» la «era un fals și eu m-am păcălit»”.

Totodată, Vadim Ghirdă, care a realizat fotografii în nenumărate conflicte din Europa și Orientul Mijlociu, spune că este convins că din cauza rețelelor sociale societatea a început să alunece „într-un fel de ev mediu super tehnologizat”.

Întrebat ce le-ar spune celor care cred că refugiații de război nu mai trebuie ajutați, fotoreporterul de război a spus: „Să încerce să stea cinci minute jos și să-și imagineze cum ar fi ca să invadeze aici o altă țară, orașul ăsta, și să te trezești vreodată că ai la dispoziție trei ore să aduni ce e important prin casă și ce-ai alege”.

Vadim Ghirdă spune că a observat pe frontul din Ucraina că cei care luptă pentru a-și apăra țara sunt extrem de solidari și muncesc non stop imediat ce un bombardament distruge un obiectiv, până îl refac funcțional. De asemenea, autoritățile ucrainene fac eforturi mari pentru a recupera toți luptătorii morți pe front și pentru a-i îngropa creștinește. Cimitirele se extind de la o săptămână la alta cu rânduri întregi de noi morminte. Cei care nu mai pot fi recunoscuți sunt verificați cu ajutorul unor aparate care testează ADN-ul.

Fotojurnalistul Vadim Ghirdă mai spune la interviurile one2one că premiul Pulitzer primit este al echipei Associated Press care a documentat războiul din Ucraina, dar și al localnicilor ucraineni care i-au ajutat. În plus, el mărturisește că a fi într-o situație care își oferă posibilitatea să surprinzi situații unice poate fi și o chestiune de noroc.

Cât privește riscurile pe care le are de gestionat un jurnalist într-un război, Vadim Ghirdă spune că el, de exemplu, a fost nevoit să se asigure că niciun membru al echipei nu va fi rănit, inclusiv în urma atingerii unei mine antipersonal.