România: de la fascism la libertate

Un soldat maghiar incendiază un adăpost aflat pe o linie defensivă abandonată, la granița dintre România și Ungaria (1940). 

Etnici germani în nordul Transilvaniei, întâmpinând trupele maghiare cu saluturi naziste, în 1940. Regiunea a fost ocupată de forțele maghiare naziste în cea mai mare parte a războiului. 

Un rabin vorbește în fața unei svastici în orașul Bistrița, în timp sosirii trupelor maghiare (1940). 

Această imagine impresionantă din România, alături de celelalte din cadrul fotogaleriei, provin din arhiva foto Fortepan. Colecția conține, cu precădere, imagini amator din secolul XX, care prezintă viața de zi cu zi o locuitorilor din Europa Centrală. 

 

Avioane de război aparținând Statelor Unite survolează o rafinărie din zona Brașovului, în 1944. La începutul anilor '40, după ce un conducător fascist a preluat puterea printr-o lovitură de stat, România s-a aliat cu Germania nazistă. 

Petrolul românesc a fost o resursă vitală pentru naziști. 

Un soldat maghiar, pozând alături de două localnice din nordul României (1942). 

O tânără aflată în vacanță la Constanța (1955). 

Statui aparținând realismului socialist, fotografiate în București, în1957. După ce țara a fost ocupată de Armata Roșie, România a fost condusă de o dictatură comunistă. 

Actorii Istvan Rozsos and Dorottya Geczi se relaxează pe malul Mării Negre, în apropiere de Constanța (1959). 

Femei lucrând la o fermă de fructe colectivizată din Transilvania (1962). 
 

În anii '60, liderul comunist Nicolae Ceaușescu conducea întreaga țară. Fotografie realizată în Arad. 

Elevi care poartă eșarfe roșii, simbolul Pionerilor, intrând într-o clădire din Târgu Mureș (1964). 

Tineri români, așteptând un grup de fete, în Târgu Mureș (1964). 

Nicolae Ceaușescu însoțește un cuplu maghiar proaspăt căsătorit, în apropiere de Brașov (1967). 
Deși Ceaușescu a supravegheat represiunea pe scară largă a oponenților săi politici, el a fost inițial popular în rândul românilor - mai ales după ce a luat împrumuturi străine, care asigurau aprovizionarea cu alimente a magazinelor din țară.

O tânără angajată a Fabricii de Lapte din Târgu Mureș (1967). 

Sudori muncind la Fabrica de mașini Vulcan din București (1973). 

Un cartier din Alba Iulia, aflat în construcție (1977). 

O pancartă de propagandă, cu mesajul „Ceaușescu-eroism. România-comunism”. În anii '80, obsesia lui Ceaușescu de a se glorifica și de a plăti datoria externă, a avut un efect devastator asupra poporului român. 

O angajată a salubrității, în București (1986). 

Detaliu de pe o stradă a Bucureștiului (1986). 

Un magazin universal din București, surpsins în anul 1986. În perioada în care a fost făcută fotografia, Ceaușescu și Securitatea au impus raționalizarea hranei și a energiei termice. 

O piață de fructe din București (1986). În afara capitalei, oamenilor le era impusă o limită de a cumpăra maximum cinci ouă, jumătate de kilogram de zahăr și jumătate de litru de ulei în fiecare lună. Cetățenii puteau consuma o jumătate de pâine pe zi și până la șase kilograme de carne roșie anual. 

Un bărbat doarme în afara unei fabrici. Pe pancarta de pe clădire scrie „Trăiască patria noastră liberă și independentă - Republica Socialistă România”. 

Locuitorii Timișoarei blochează o șosea din oraș, în data de 16 decembrie 1989, momentul de începere a Revoluției Române. 

O echipă de televiziune se pregătește de transmisiune în Timișoara, în timpul revoluției. După ce Securitatea a ucis mai mulți protestatari, o amplă manifestare se naște și la București, în urma căreia regimul comunist este înlăturat. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în 25 decembrie 1989.