Fragmentele au fost ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP (Inspectoratul General al Poliţiei ) și urmează să fie analizate de experți.
Resturile găsite ar aparține uneia dintre dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean în urma atacului din noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, din Ucraina, în apropierea de frontiera cu R. Moldova.
Autoritățile susțin că fragmentele găsite nu prezintă riscuri pentru comunitățile din zonă.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova au căzut mai multe fragmente de rachete, în localitățile din nordul țării, la granița cu Ucraina. Fosta ministră de Interne, Ana Revenco, spunea că acestea erau părți componente ale sistemul de apărare antiaeriană S-300 a căror proveniență nu a fost stabilită.
Complexul S-300, o rachetă din care, după cum susțin mai mulți experți, ar fi căzut și pe teritoriul Poloniei, în noiembrie 2022, este de producție sovietică și se află în dotarea mai multor armate, inclusiv a Federației Ruse și a Ucrainei.
Și în România au fost emise trei mesaje Ro-Alert în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru județele Tulcea și Galați, după un atac cu drone asupra sudului Ucrainei.
Îți mai recomandăm Mesaje Ro-Alert în Tulcea&Galați, sâmbătă noapte. Avioane F16 de la Baza Fetești au decolat pentru cercetarea spațiului aerian al RomânieiEmiterea mesajelor a avut loc după ce, în cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate pentru misiuni de cercetare a spațiului aerian românesc.
Alte două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru decolare, însă evoluția situației aeriene nu a mai impus noi misiuni de poliție aeriană, a transmis ministerul român al Apărării.