„Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale”, spune MApN într-un comunicat trimis marți, 24 septembrie.
Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru și nu au fost afectate elemente de infrastructură, dau asigurări autoritățile.
Forțe ale Ministerului Apărării Naționale au continuat să caute resturi de dronă căzute pe malul românesc al Dunării după atacurile din ultimele săptămâni ale forțelor rusești asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina.
„Ministerul Apărării Naționale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.”
Plauru este un sat cu 32 de locuitori din Delta Dunării, din comuna Ceatalchioi, aflat în partea de nord a județului Tulcea, pe malul brațului Chilia, învecinat dincolo de Dunăre cu orașul ucrainean Ismail.
Pe 8 septembrie o echipă în același format a găsit fragmente ale unei drone de origine rusească la Periprava, o localitate cu 200 de oameni din județul Tulcea.
O dronă rusă a fost identificată în noaptea de 7 spre 8 septembrie în spațiul aerian românesc, în județul Tulcea. La acel moment, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru „monitorizarea situației aeriene”.
Îți mai recomandăm Urmărire penală. Parchetul a inclus sesizările legate de drone în dosarul privind invazia Rusiei în UcrainaPe 8 septembrie, și Letonia a acuzat Rusia că a încălcat spațiul aerian al țării cu drone militare.
Alte incidente și alerte de securitate cu drone sau bucăți de drone străine pe teritoriul României
6 septembrie 2023 - MApN anunță că militarii români au găsit, în seara zilei de 5 septembrie, pe malul românesc al Dunării, „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”;
9 septembrie 2023 – președintele Klaus Iohannis anunță: „Identificarea astăzi, de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.
11 octombrie 2023 – o nouă dronă kamikaze a Rusiei e descoperită în România, după un nou bombardament rusesc asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, în regiunea Odesa;
14 decembrie 2023 – o nouă dronă cade în România, într-un perimetru nelocuit, aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu în zona de graniță cu Ucraina, anunță Ministerul Apărării Naționale.
9 spre 10 februarie 2024 – autoritățile din Tulcea și Galați emit trei mesaje Ro -Alert, iar avioane de luptă F – 16 sunt ridicate după ce forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
25 iulie 2024 – Ministerul Apărării anunță că a găsit resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2 în apropierea localității Plauru, jud. Tulcea.
20 august 2024. Specialiști ai MApN au ridicat fragmente de dronă căzute la finalul lunii iulie pe malul românesc al Dunării, după atacurile rusești asupra infrastructurii portuare din Ucraina.
Dronele Geran 2, de fabricație iraniană, sunt lansate de obicei în „roiuri” de câte cinci, suficient ca să copleșească un sistem de apărare antiaeriană.
Aceste bombe zburătoare au șocat lumea când au lovit Kievul la mijlocul lui octombrie în văzul jurnaliștilor internaționali, ucigând cel puțin cinci oameni, printre care se aflau o femeie gravidă și soțul ei.
Imediat după atacul din octombrie, Ucraina a primit sisteme occidentale avansate de apărare antiaeriană.
În Cehia a fost lansată o campanie de strângere de fonduri pentru cumpărarea de tunuri antiaeriene mobile pe care ucrainenii să le folosească împotriva dronelor sinucigașe.
Îți mai recomandăm Dronele războiului din UcrainaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI