“Directiva Bolkestein” sună ca Frankenstein, însă vine de la numele unui fost Comisar UE pentru Piața Internă și Servicii, Frits Bolkestein, fiind mai cunoscută ca “directiva serviciilor”.
Președinția austriacă s-a dovedit neputincioasă să facă ceva împotriva acestei monstruoase directive europene care îngrijorează nenumărate primării, administrații locale, sindicate și ONG-uri. Toate speranțele sunt acum pe România, care ar trebui să obțină anularea sau moderarea efectelor directivei Bolkestein înainte de alegerile europene din mai… Pentru a face ceva, însă, directiva ar trebui mai întâi înțeleasă.
Pe scurt, directiva obligă autoritățile locale să ceară acordul Comisiei Europene înainte de a lua orice decizie în legătură cu serviciile. Asta înseamnă, de pildă, că primăriile nu pot face nimic pentru a facilita accesul la locuințe în fața unor structuri incontrolabile de servicii de cazare precum AirBnB.
Deja, consiliul local al primăriei din Amsterdam, de pildă, a adoptat o rezoluție prin care protestează împotriva directivei Bolkestein, deoarece ea “afectează autonomia autorităților locale și amenință principiul democrației locale.” Corporate Europe Observatory (CEO), un organism care se exprimă în numele a 150 de ONG-uri și primării i-a trimis deja o scrisoare deschisă ministrului pentru Afaceri Europene George Ciamba, căruia i se cere să blocheze directiva.
Lui Ciamba, CEO nefiind sigur că Viorica ar înțelege și, dat fiind că Austria nu a rezolvat problema, care devine urgentă, ochii sunt acum pe guvernul Dăncilă, care trebuie să rezolve monstrul directivei Frankestein… ooops! Bolkestein.