„Franța și-a dat acordul să semneze un viitor contract cu Armenia, care va permite furnizarea de echipamente militare Armeniei, astfel încât Armenia să-și poată asigura apărarea. Este clar că nu pot detalia această problemă deocamdată”, a spus ministrul francez.
Vizita ministrului francez are loc după ofensiva fulger a Azerbaidjanului de luna trecută, care i-a oferit control total asupra regiunii Nagorno Karabah, care a declanșat un exod masiv al etnicilor armeni din regiunea separatistă în Armenia.
Colonna a refuzat să dea detalii, dar a adăugat că i-a cerut diplomatului șef al Uniunii Europene, Josep Borrell, să extindă misiunea UE în regiune și a propus includerea Armeniei într-un mecanism de pace al UE similar cu cel implementat de blocul comunitar în Republica Moldova.
„Am scris oficial și reprezentantului Uniunii Europene, Joseph Borrell, pentru a extinde misiunea de observare și a întări mandatul, astfel încât acestea să fie și mai utile Armeniei. De asemenea, am propus includerea Armeniei în mecanismul european de pace, precum programul implementat pentru Moldova.”
Ministrul francez și-a exprimat, de asemenea, speranța că „UE și membrii săi vor începe să dea aceleași semnale clare pe care le arată Franța, că orice acțiune care amenință integritatea teritorială a Armeniei va primi un răspuns foarte clar și puternic”.
„Sper că putem să ne bazăm și pe alți parteneri și prieteni, în special, mă refer la SUA”, a spus șefa diplomației franceze.
Potrivit evaluării ministrului francez de externe, „Armenii din Nagorno-Karabah și-au părăsit casele din cauza operațiunilor militare din Azerbaidjan posibile și cu complicitatea Rusiei, precum și după 9 luni de blocaj ilegal”.
Colonna a subliniat că blocada este ilegală, iar Curtea Internațională de Justiție a cerut deschiderea coridorului încă din februarie.
„Ceea ce s-a întâmplat este o încălcare a dreptului internațional”, a subliniat ministrul francez, care a contrazis declarațiile de la Baki și Moscova că „oamenii pleacă voluntar”.
„Nu, acestea sunt plecări forțate, aceasta este o alegere făcută sub amenințarea forței, acele minciuni nu induc în eroare pe nimeni”, a mai spus Colonna.
La o întrebare a unuia dintre jurnaliști, privind responsabilitatea Rusiei, Colonna a răspuns că „Rusia nu și-a respectat obligațiile în cadrul declarației din 2020 și ar fi trebuit să asigure soluția politică a problemei dintre Azerbaidjan și Armenia, nu și-a îndeplinit această obligație”.
Îți mai recomandăm Putin poate fi arestat pe teritoriul Armeniei după aderarea țării la CPI