Președintele Emmanuel Macron a încercat să dea un nou impuls celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară.
Macron și Borne s-au străduit să facă față unui parlament turbulent după ce președintele francez a pierdut majoritatea absolută în legislativul francez la scurt timp ce a fost reales în mai 2022 pentru al doilea mandat, transmite France 24.
Demisia premierului vine după o criză politică provocată de reforma contestată a sistemului de pensii și a legilor imigrației.
De asemenea, vine cu cinci luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, când este de așteptat ca euroscepticii să obțină rezultate record, într-un moment în care au crescut nemulțumirile guvernului față de creșterea costului vieții și după eșecul UE de a reduce migrația.
Sondajele de opinie arată că partidul lui Macron este în urma liderului de extremă dreaptă Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la zece puncte pentru alegerile UE din iunie.
Speculațiile privind o remaniere guvernamentală au luat avânt după ce Macron a promis în decembrie o nouă inițiativă politică.
Printre potențialii succesori ai lui Borne se numără ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, și ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, în vârstă de 37 de ani.
Oricare dintre ei ar fi desemnat, ar fi cel mai tânăr premier francez.
Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire și fostul ministru al Agriculturii Julien Denormandie au fost, de asemenea, menționați de experți ca posibile opțiuni.
Schimbarea premierului nu va duce neapărat la o schimbare a orientării politice, ci mai degrabă va semnala dorința de a depăși problemele legate de reforma pensiilor și a imigrației, pentru a se concentra pe noi priorități.
Birocrat de carieră, care a servit numeroși miniștri ai Partidului Socialist înainte de a se alătura guvernelor lui Macron, Borne a fost numită prim-ministru în mai 2022.
Îți mai recomandăm Regatul Unit şi Franţa vor susţine Ucraina „cât va fi nevoie”