Franța intră într-o nouă fază de relaxare a restricțiilor și deschide granițele

O femeie cu mască trecând prin fața Turnului Eiffel

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat, duminică seară, trecerea într-o nouă etapă de relaxare a restricţiilor antiepidemice, precizând că frontierele europene se redeschid de luni.

„Începând de mâine, vom întoarce pagina primului act, din toate punctele de vedere, în criza cu care ne confruntăm", a declarat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

Una din principalele măsuri va fi redeschiderea frontierelor cu celelalte state europene.

„Începând de mâine, va fi posibil din nou să ne deplasăm între ţări europene şi, de la 1 iulie, ne vom putea deplasa şi în ţări din afara Europei în care epidemia este sub control", a precizat preşedintele Franţei.

Copii se vor întoarce și ei în școli și colegii peste o săptămână.

„Creşele, şcolile şi colegiile se pregătesc să reprimească începând din 22 iunie toţi elevii, în mod obligatoriu şi conform regulilor normale de prezenţă", a continuat Emmanuel Macron.

Liderul de la Élysée a transmis un mesaj de optimist și a arătat francezilor că viața lor va reveni gradual la normalitate.

„Ne vom bucura din nou de plăcerea de a fi împreună, de reluarea deplină a activităţilor de lucru, dar şi de divertisment, de relaxare. Vom regăsi arta de a trăi, gustul libertăţii. Ne vom bucura din nou deplin de Franţa", a subliniat Macron.

Președintele francez a lăudat reacția autorităților în fața pandemie, dar a subliniat că sunt și lucruri care vor trebui modificate.

„Perioada de până acum a arătat că am avut resort şi resurse, că în faţa unui virus care ne-a lovit mai rapid şi mai puternic decât pe alţii, am fost capabili să fim inventivi, să avem reacţii, să fim puternici. Putem fi mândri de ce s-a făcut şi de ţara noastră. Sigur că această încercare a evidenţiat şi deficienţe, fragilităţi, dependenţa noastră de alte continente pentru a ne procura anumite produse, dificultăţi în organizare, inegalităţi sociale şi teritoriale. Vreau să tragem toate învăţămintele din ce am trăit", a subliniat Emmanuel Macron.

Acum, obiectul trasat de liderul francez este refacerea economică.

„Trebuie să ne redescoperim independenţa de a trăi fericiţi şi de a trăi mai bine. Din cauza epidemiei, economia mondială aproape că s-a oprit. Principala noastră prioritate este să reconstruim o economie puternică, ecologică, suverană şi solidară", a insistat liderul Franţei.

În efortul de a depăşi criza economică, "trebuie să facem totul pentru a evita disponibilizările. Am lansat negocieri cu sindicatele şi patronatele, am lansat negocieri astfel încât în toate companiile să putem păstra cât mai multe locuri de muncă, în pofida reducerii activităţilor", a explicat Macron, oferind asigurări că nu intenţionează să majoreze impozitele.