Președintele Franței vrea „un armistițiu” pe timpul verii, conform tradiției antice a Jocurilor Olimpice

Încetarea luptelor pe durata Jocurilor Olimpice a devenit tradiție în Grecia antică. În imagine: repetiții în Grecia, duminică, 14 aprilie 2024, pentru ceremonia aprinderii focului olimpic.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că va face tot ce-i stă în putință pentru a obține un armistițiu la scară globală cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară, pe fondul prelungirii războaielor din Ucraina sau Orientul Mijlociu. Jocurile Olimpice vor avea loc în iulie-august la Paris.

„Vrem să facem demersuri pentru un armistițiu olimpic și cred că este un prilej să mă angajez în discuții cu mulți dintre partenerii noștri”, a spus liderul francez Emmanuel Macron, la televiziunea BFMTV.

El s-a declarat optimist că Franța va face față provocărilor de securitate care ar putea reieși din conflictele aflate în plină desfășurare în alte părți ale lumii, în primul rând în Orientul Mijlociu.

Totușim Macron a admis că ar fi posibil ca ceremonia de deschidere, plănuită de-a lungul râului Sena, să fie mutată pe un stadion din rațiuni de securitate.

Declarațiile președintelui francez vin într-o perioadă în care Ucraina avertizează, pe fondul întârzierii ajutoarelor occidentale, că Rusia pregătește o ofensivă de amploare tocmai la vară.

Îți mai recomandăm Germania va trimite un sistem Patriot suplimentar în Ucraina, în urma discuțiilor dintre Scholz și Zelenski

Pe de altă parte, în Orientul Mijlociu a apărut pericolul unui nou conflict, după ce Iranul a atacat Israelul cu drone și rachete, sâmbătă seara târziu, ca represalii la uciderea mai multor lideri militari de rang înalt în urma unui atac asupra unui consulat iranian din Siria, pe 1 aprilie.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistițiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiției din Grecia antică de a renunța la lupte pe durata competiției.

Armistițiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internațional Olimpic în 1992.

Îți mai recomandăm Israelul ar fi decis să atace cu forță Iranul, în replică la atacul de sâmbătă

Apelul ONU la armistițiu a devenit și el o tradiție, făcându-se o dată la doi ani, înaintea Jocurilor Olimpice de Vară și de Iarnă.

În mod notoriu, Rusia, membră permanentă a Consiliului de Securitate ONU, a lansat două invazii în preajma Jocurilor Olimpice: cea pe scară largă din Ucraina, 2022, a avut loc la patru zile după încheierea Jocurilor de Iarnă de la Beijing.

În plus, în august 2008, Rusia a trimis trupe în Georgia chiar în timpul olimpiadei de vară, ținută tot la Beijing.

Rusia s-a opus, de altfel, rezoluției ONU din toamna anului 2023 privind armistițiul olimpic cu ocazia Jocurilor de la Paris, votată de 118 de state, protestând împotriva regulii ca sportivii ruși să poată participa la competiții numai ca „neutri”, fără steag național.

Îți mai recomandăm Președintele Franței nu are nicio îndoială că Rusia va viza Jocurile Olimpice de la Paris

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova. Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.