Franța | Zborurile interne, interzise pe rutele trenurilor rapide. Decizia ar fi imposibilă în România

Unele curse aeriene domestice ar putea fi desființate în Franța

Parlamentarii din Franța au votat ca zborurile interne pe distanțe scurte, acolo unde există alternativa feroviară, să fie interzise. O astfel de decizie ar fi imposibil de aplicat în România, unde unele trenuri merg mai lent decât acum trei decenii.

Decizia din Franța face parte dintr-un pachet de măsuri prin care autoritățile încearcă să reducă emisiile de carbon.

Proiectul de lege privind interzicerea rutelor aeriene pentru călătoriile care pot fi efectuate în mai puțin de două ore și jumătate a fost votat de parlamentarii din Franța sâmbătă, scrie BBC.

Pentru ca proiectul să devină lege, măsura va trebui votată și de senatorii din Franța. Potrivit proiectului, zborurile de legătură nu vor fi afectate, în schimb curse aeriene precum Paris-Nantes, Paris-Lyon sau Paris-Bordeaux ar putea dispărea.

Cursele aeriene interne din Franța ar putea dispărea acolo unde există alternativa feroviară

În 2019, președintele Emmanuel Macron a propus Convenția cetățenească a Franța asupra climei, un pachet de măsuri prin care țara să reducă emisiile de carbon. Printre acele propuneri se număra ca zborurile interne care aveau alternativa unei călătorii cu trenul de sub patru ore să fie interzise.

Durata a fost redusă însă la 2 ore și 30 de minute după ce compania aeriană Air France-KLM, dar și autorități din anumite regiuni, au protestat.

Francois Pupponi, membru al Adunării Naționale Franceze, a declarat, de asemenea, pentru agenția de știri Reuters că planul „nu este cel potrivit”.

„Alegerea ecologică trebuie să primeze, dar să nu abandonăm alegerile sociale și economice din industrie și din jurul aeroporturilor - cele două sunt complementare”, a spus el.

Precedentul Austria

În schimb, grupul UFC-Que Choisir a cerut parlamentarilor să păstreze limita de patru ore, motivând cu un avion emite de 77 de ori mai multe emisii de carbon decât trenul care circulă pe aceeași rută, asta deși trenul este mai ieftin iar diferența de timp dintre cele două tipuri de transport este de 40 de minute.

Îți mai recomandăm Franța: Ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria este încă prematură

De asemenea, a solicitat „garanții că SNCF [calea ferată națională franceză] nu va profita de ocazia de a-și umfla artificial prețurile sau de a degrada calitatea serviciului feroviar”, mai scrie BBC.

Votul de sâmbătă a avut loc la câteva zile după ce guvernul francez și-a mărit participația la Air France. Guvernul a oferit anterior împrumuturi de 7 miliarde de euro (8,3 miliarde de dolari, 6 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta compania aeriană să reziste pandemiei, deși ministrul francez al economiei a declarat la acea vreme că finanțarea depinde de faptul că linia aeriană renunță la unele dintre zborurile sale interne.

Un precedent similar deciziei din Franța a avut loc în Austria, în 2020, când Austrian Airlines a înlocuit o rută de zbor între capitala Viena și orașul Salzburg cu un serviciu de tren rapid, după ce a primit un ajutor guvernamental.

Ce ar însemna o astfel de decizie pentru România

Franța are una dintre cele mai performante rețele de transport feroviar din Europa. Potrivit ARAFET, francezii beneficiază de a doua cea mai extinsă rețea din Europa, după Germania.

Încă din 2016, Franța avea mai bine de jumătate din trenuri electrificate și peste 2.000 de kilometri de linii de tren de mare viteză, a doua astfel de rețea după cea din Spania.

O decizie similară celei din Franța ar fi imposibil de luat în România, unde transportul feroviar este cu un secol în urmă față de Vestul Europei.

Rute care în România sunt parcurse în 10 ore, în Franța pot fi parcurse cu trenul în aproximativ 2 ore. O călătorie cu trenul de la Paris la Bordeaux (500 de km), de pildă, durează în medie 2 ore și 14 minute.

Trenul de la București la Cluj-Napoca parcurge 497 de kilometri și, potrivit CFR, cursa care pleacă la ora 6.00 din Capitală ajunge în orașul din Ardeal în 9 ore și 24 de minute.

Trenurile: una dintre marile diferențe dintre România și țările din Vestul Europei

Majoritatea rutelor feroviare din București înspre marile orașe au durate foarte mari cu trenul, în timp ce cursele aeriene sunt parcurse în mai puțin de o oră.

Câteva exemple: (Sursa: CFR)

  • Bucuresti – Timișoara: aprox. 10 ore
  • București – Iași : aprox. 6 ore și 30 de minute
  • București – Oradea : aprox. 12 ore
  • București – Satu Mare: între 14 și 20 de ore
  • București – Suceava: aprox. 6 ore
Îți mai recomandăm Cum se fură petrolul în Rusia