Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, urmează să susțină, luni, un interviu pentru șefia Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Vest- Oltenia.
El a trecut de faza analizării dosarului și concurează cu încă un candidat pentru șefia ADR Oltenia, organism care are pe mână fonduri europene în valoare de 1,2 miliarde de euro. Fără experiență în gestionarea banilor europeni, Stănescu își dorește acest post după ce a plecat din funcția de director al Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE), post pentru care nu avea nicio pregătire.
Cei doi candidați vor susține proba interviului pe 12 septembrie, la sediul din Craiova al ADR SV Oltenia.
Concurs organizat de colegii de partid
Competiția este organizată de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, organism înființat prin libera asociere a Consiliilor Județene din Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Toți președinții consiliilor județene din cele cinci județe sunt de la PSD.
Potrivit documentației de concurs, durata contractului este de 4 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 3 ani.
Condiții de participare minime
Criteriile de evaluare ale interviului sunt:
a) Cunoștințe teoretice și/sau abilități manageriale impuse de funcție – 70 puncte;
b) Capacitatea de analiză și sinteză – 10 puncte;
c) Motivația candidatului - 10 puncte;
d) Inițiativă și creativitate - 10 puncte.
Cerințele obligatorii pentru participarea la concurs sunt studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul științelor economice, juridice, administrative sau tehnice, să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată, minimum 15 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției, iar capacitatea manageriala va trebui a fi dovedita fie prin îndeplinirea condiției ca cel puțin 4 ani din vechimea de 15 ani să fie într-o funcție de conducere, într-o instituție sau autoritate publică locală sau centrala, fie prin cursuri de formare profesionala in domeniul managementului proiectelor.
Potrivit CV-ului oficial, Alexandru Stănescu a condus ferma agricolă a familiei, S.C. Agromec Bucinișu, între 1994 și 2012. De formație el este inginer mecanic și s-a ocupat de agricultură, exceptând cele două mandate de deputat.
Comparația cu concurența
Din informațiile Europa Liberă, contracandidatul lui Stănescu este angajat al ADR Oltenia din 2006, coordonator al biroului județean pentru proiecte de preaderare la UE, este șef departament programare POR 2021-2027 și șef birou monitorizare proiecte POR.
Contactat de Europa Liberă, Alexandru Stănescu ne-a confirmat că are luni interviul pentru șefia ADR Oltenia.
Întrebat care este experiența sa în gestionarea fondurilor europene, Stănescu ne-a cerut să discutăm aceste aspecte peste o săptămână. „Nu mă întrebați acum despre fondurile europene. Discutăm peste o săptămână”, ne-a declarat Stănescu.
Despre șansele contracandidatului său, având în vedere componența Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, instituție care organizează concursul și care este controlată de cinci președinți de consilii județene conduse de lideri PSD, Stănescu nu vede nicio problemă.
„Concursul a fost anunțat din timp, se putea înscrie oricine dorește. Nu văd care-i problema. Vorbim după concurs”, ne-a transmis Stănescu.
Îți mai recomandăm „Ospătarul cu Bentley” de la PSD, absolvent la o facultate de categoria D, ales de „prietenul Stănescu” să cucerească DiasporaExmatriculat de Dragnea, premiat de Ciolacu
Un alt fost lider social democrat rămas fără funcție la București este Adrian Țuțuianu, senator în două mandate și președinte al Consiliului Județean Dâmbovița în perioada 2012-2016. Prin ordin al premierului Nicolae Ciucă, Țuțuianu a fost numit numit secretar general adjunct al Guvernului.
Avocat și conferenţiar universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte – Facultatea de Drept, Țuțuianu a fost exclus din PSD în 2018 de Liviu Dragnea, după ce a semnat o scrisoare în care îl critica pe liderul de atunci al partidului. După excludere, el s-a înscris în Pro România, partidul condus de Victor Ponta.
Recuperat de noua conducere social democrată, Țuțuianu a revenit la București.
Rețeta de succes: contracte cu statul
Potrivit declarației de interese, el a făcut bani din contracte de consultanță juridică semnate cu primăriile din Dâmbovița. Astfel, potrivit documentului citat, politicianul cu opt locuințe în proprietate avea în derulare anul trecut tot atâtea contracte de asistența juridică semnate pe biroul de avocatură propriu cu unități publice. Toate au fost semnate prin încredințare directă, fără licitație.
Cel mai mare este cu spitalul Mioveni din Argeș, în valoare de 120.000 de lei, cu valabilitate de un an.
Urmează spitalul Colentina din Capitală, care a angajat casa de avocatură a lui Țuțuianu pentru reprezentare juridică. Servicii plătite cu 108.000 de lei.
Clubul Dacia Mioveni, Clubul Sportiv Mioveni sunt alte instituții publice care au plătit 36.000, respective 48.000 de lei lui Țuțuianu pentru reprezentare juridică în instanță.
Îți mai recomandăm Carieră la stat. De la mii de specialiști promiși în campanie, la „știu cât de proști sunt”