FSB renunță la urmărirea penală împotriva grupului Wagner. Avionul lui Prigojin a ajuns în Belarus

O tânără pozează cu un mercenar al grupării Wagner - cunoscută în Rusia ca o „companie militară privată” - înainte ca forțele de rebeliune să părăsească orașul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, 24 iunie 2023.

Serviciul de securitate rus, FSB, a anunțat marți că renunțat la ancheta penală împotriva grupării de mercenari Wagner în legătură cu revolta armată de scurtă durată din weekend, au anunțat marți agențiile de presă rusești citate de Reuters.

„Dosarul penal deschis în legătură cu revolta armată a companiei militare private Wagner a fost închis”, a precizat FSB într-un comunicat.

Potrivit agenției de știri RIA, cazul a fost abandonat deoarece „participanții au încetat acțiunile care vizau în mod direct comiterea infracțiunii”.

Un acord mediat sâmbătă de liderul autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a dezamorat conflictul și a pus capăt marșului forțelor Wagner din Rostov pe Don spre Moscova.

Îți mai recomandăm Putin îi curtează pe „patrioții Wagner”, dar promite justiție pentru liderii acestora, care au vrut să vadă Rusia „sufocată în conflicte”

Ulterior, Kremlinul a declarat că luptătorii care au luat parte la revoltă nu vor fi urmăriți în justiție, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat luni seară că luptătorii „patrioți” din Wagner pot să se înroleze în armată, să meargă în Belarus sau să se întoarcă „la familie și prieteni”.

Armata rusă va primi echipamentul militar de la Wagner

De asemenea, AFP transmite marți că Rusia a început pregătirile pentru preluarea echipamentelor militare care aparțin grupării de mercenari Wagner. Acestea vor ajunge la armata regulată.

„Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru transferul de echipamente militare grele de la compania militară privată Wagner către unități ale forțelor armate ruse”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

Îți mai recomandăm A fost sau n-a fost tentativă de lovitură de stat? Ce urmează în Rusia după revolta de o zi a lui Prigojin

Avionul lui Prigojin a ajuns în Belarus

Între timp, marți dimineață, un avion Embraer Legacy 600 înregistrat în Rusia și care este legat Evgheni Prigojin în documentele de sancționare ale SUA, a zburat marți spre Belarus, scrie Reuters în baza unei platforme de urmărire a zborurilor.

Conform acordul mediat sâmbătă Lukașenko, liderul grupării de mercenari Wagner ar trebui să se mute în Belarus.

Potrivit Flightradar24, aeronava a părăsit regiunea Rostov în cursul nopții.

Evgheni Prigozhin, în vârstă de 62 de ani, a fost văzut ultima dată părăsind cartierul general militar districtual din Rostov, iar marți la prânz încă nu erau informații clare cu privire la locul în care se află.

O înregistrare audio a fost difuzată luni seară de biroul de presă al Wagner, în care Prigojin a declarat că și-a trimis trupele către Moscova în semn de protest față de inițiativa Ministerului Apărării de a-i desființa gruparea de luptători, începând cu 1 iulie, neavând intenția să înlăture regimul lui Vladimir Putin.

Îți mai recomandăm Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după rebeliunea din 24 iunie: „Societatea a cerut-o”