Furt ca în codru la Tismana. Bani îngropați și aur confiscat de la hoții de păduri

Defrișările ilegale sunt, de cele mai multe ori, rezultatul complicității instituțiilor statului cu hoții de păduri.

Trei ingineri silvici, doi pădurari și un afacerist sunt arestați la domiciliu după ce au fost prinși când marcau ilegal sute de cioturi de arbori furați din Gorj. În timp ce i se percheziționa casa, omul de afaceri își sfătuia nora, prin SMS, să îngroape banii și aurul în grădină. Romsilva tace complice.

Pe 15 octombrie, șase lucrători silvici ai Ocolului silvic Tismana Peștișani din Gorj și un om de afaceri local erau arestați la domiciliu după ce ar fi tăiat ilegal mari cantități de arbori.
Inițial, în dosar au fost reținuți Șeful Ocolului Silvic Tismana, Ion Tăerel, inginerii silvici Alexandru Grecescu și Tiberiu Nicolae Logăscu, tehnicianul silvic Daniel Văcaru, pădurarul Daniel Tănasie și omul de afaceri Petrișor Tănasie, zis „Pașa”. Ulterior, Tribunalul Gorj a decis doar control judiciar pentru cei șase, dar Curtea de Apel Craiova i-a arestat la domiciliu.


Din referatul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj rezultă că gruparea era foarte bine organizată, existând o înțelegere între personalul silvic de la Ocolul Silvic (OS) Tismana și Brâncuși și agenții economici care exploatează lemnul, pădurarii și inginerii silvici primind mită pentru a închide ochii la furturile din pădure. Mai exact, inginerii silvici marcau arborii subțiri, iar agenții economici îi tăiau pe cei de mari dimensiuni, fiind efectuate mai multe transporturi de lemn în baza aceluiași aviz. Ulterior, inginerii silvici implicați în furt marcau cioturile tăiate ilegal ca fiind arbori doborâți de vânt.

Mita, o mașină de lux

În schimbul acestor servicii, inginerul silvic Tiberiu Logăescu a primit în folosință un autoturism BMW seria 7 de la patronul unei fabrici de cherestea, polițele de asigurare fiind plătite de firma acestuia, SC Șupelnița SRL. Procurorii au mai descoperit că o fabrică de cherestea era administrată de cumnata unui pădurar din ocolul silvic Tismana, de unde se tăia ilegal lemn.

„L-am cinstit pe om, acum putem transporta fie ploaie, fie vânt. I-am dat lui Tăerel cinci bastoane”.

La dosar sunt și înregistrări telefonice, în care afaceristul Petrișor , unul dintre inculpați, recunoaște că i-a dat de trei ori mită șefului de ocol din Tismana pentru a-i acorda permisiunea să transporte material lemnos pe timp de ploaie, cu consecința deteriorării drumurilor forestiere. „L-am cinstit pe om, acum putem transporta fie ploaie, fie vânt. I-am dat lui Tăerel cinci bastoane”, se arată în documentele procurorilor.

În ziua în care Parchetul a dispus un control la OS Brîncuși, cei șase inculpați s-au întâlnit și au pus la cale un plan de apărare. Astfel, ei au marcat 137 de cioturi de arbori tăiați ilegal în urmă cu 3 sau patru luni ca fiind „prejudicii”.
În același caz, controalele poliției i-au prins pe comercianți cu lemn tăiat în pădure, așa că aceștia au falsificat actele de transport, lăsând locuri libere pe registrele de intrări-ieșiri ale lemnului, registre ce erau completate cu date anterioare controlului.

„Vine taifunul!”

Știind că urmează verificări și la OS Tismana, afaceristul Petrișor Tănasie le-a cerut angajaților silvici să marcheze cât mai multe cioturi de arbori furați și să întocmească acte false, spunându-le să fie uniți. „Numitul T.P. a urmărit să-i reunească pe inginerii silvici și pădurarii cu competență în marcarea arborilor și efectuarea reprimirilor, pentru a-i determina să acopere ilegalitățile săvârșite anunțându-i în același timp că vine taifunul”, se mai arată în referatul procurorilor.

La un moment dat, un pădurar cinstit îi spune lui Tănasie că nu-i măsoară cantitatea de lemn care urma să fie încărcată în camioane și că dacă pleacă fără aviz suna la 112 pentru a fi confiscat lemnul. Patronul îl amenință că este la ușa directorului Tăerel și că va suporta consecințele.

.D: Bă, ai înțeles? Sun 112, dacă plecară și nu au avize... T.P: Ce dracu! Vrei să intru acuma la domn director să-ți fac balamuc pe-aici?”.
Discuție dintre un pădurar și afaceristul Tănasie -rechizitoriu procurori

T.P: Eu, mă bag acuma la domn director. Uite, eu acum îs la Direcția Silvică. Din cauza ta, nu mai iau un lemn.
V.D: Poți să fii și la ministerul Pădurilor!
T.P: Deci, bă, tu nu mă cunoști pe mine. Tu nu încerca să-ți bați joc de mine! Punct.
V.D: Bă, ai înțeles? Sun 112, dacă plecară și nu au avize...
T.P: Ce dracu! Vrei să intru acuma la domn director să-ți fac balamuc pe-aici?”
.

Pe 27 iulie 2020, afaceristul Tănasie îl sună pe șeful de ocol Tăerel Ion:
T.I: Da, Puiule!
T.P: Șăfule? Domne, te rog din suflet! Potolește ursu ăla mata, domn! Că nu mai pot domne! Înțelege! Că nu mai iau un lemn de la mata! Jur pe viața mea de om!
T.I: Îl sun acu.
....
T.P: Dă-l dracu domne, de ursu dracu! Că, dacă pleacă camioanele un metru, sună la poliție....Că sună la 112...
T.I: Păi, și nu sună? Să sune la...unde vrea el.
T.P: Păi, uite și mata! Uită-te și mata!”

Din referatul procurorilor mai rezultă că la locuința lui Petrișor Tănasie a avut loc o percheziție. Nora afaceristului a mințit polițiștii aflați la locuința ei că trebuie să-și ducă bunica la dializă și că se va întoarce în 5 minute. În realitate, ea s-a întâlnit cu Tănasie în pădure și a reușit să scoată din casă o sumă împortantă de bani. Mai mult, afaceristul o ghida din apropiere și o învăța prin telefon unde să ascundă o serie de bunuri.
În acest sens, acesta a trimis un SMS norei sale „Ascunde bani prin gradină toți”. și apoi un alt SMS, „Șă iei aur să ascunz tot bani mama tot”. Răspunsul a venit după 10 minute, tot prin SMS: ”Auru nu putui”.
Acuzațiile la adresa celor șase inculpați sunt de luare de mită, fals intelectual, dare de mită, fals material și favorizarea infractorului.

Pădurarul cu averea pe numele cunoscuților

Complicitatea între lucrătorii silvici și prelucrătorii de lemn furat nu este nouă. În ultimul timp au început să apară și dosare penale care atestă legături între firme de exploatare a lemnului și pădurari sau ingineri silvici. Este și cazul pădurarului Mircea Căunei angajat al Ocolului Silvic Sucevița. Despre acesta, presa locală a relatat de mai multe ori că are o avere impresionantă și că se folosește de mai multe utilaje forestiere înmatriculate pe numele unor cunoscuți. De fiecare dată el a scăpat basma curată, această performanță fiind pusă pe seama relațiilor sus-puse pe care Căunei le-ar avea la București.

Căunei a fost surprins și filmat de activiștii de mediu în timp ce măsura arbori care urmau să fie încărcați și transportați ilegal, iar pe numele lui au fost depuse mai multe plângeri penale după ce a emis avize false. Parchetul Curții de Apel Suceava nu știe nimic despre aceste sesizări. Am întrebat instituția dacă unitățile de parchet din subordine au început urmărirea penală față de Căunei. Răspunsul PCA Suceava este de toată jena: „Urmare a solicitării dumneavoastră, vă informăm că nu-i putem da curs, întrucât comunicarea informațiilor privind existența în cadrul unei investigații penale a unui suspect poate fi făcută la cererea reprezentanților mass-media numai după ce persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduce la cunoștință această calitate sau dacă acesta nu este posibilă, numai după luarea măsurilor necesare pentru aducerea la cunoștință”, se arată în răspunsul semnat de procuroarea Daniela Lămășanu.

Îți mai recomandăm CCR: „DNA-ul Pădurilor" este neconstituțional

Secretele de la Romsilva

După insistențe, am aflat că pădurarul Căunei este, totuși, cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți. „În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale la data de 2.05.2020, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și uzul de fals, iar numitul Căunei Mircea, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Sucevița, are calitatea de făptuitor”, ne-a transmis Parchetul d epe lângă Judecătoria Rădăuți.


Ce se întâmplă cu lucrătorii silvici urmăriți penal sau chiar reținuți și apoi cercetați sub control judiciar este o enigmă. Surse din Ministerul Mediului ne-au declarat că, în ciuda sancțiunilor date pădurarilor și inginerilor silvici, în baza unor controale ale ministerului, Romsilva, care este angajatorul acestora, nu ia nicio măsură față de ei, fiind în continuare pe statul de plată și ocupând aceleași funcții în cadrul Regiei. În aceste condiții, am întrebat Romsilva care au fost măsurile luate față de angajații care au încălcat legea în ultimul an. După aproape trei săptămâni, Romsilva ne-a comunicat că informațiile solicitate nu sunt de interes public deși „regia națională a pădurilor este regie autonomă de interes național, aflată sub autoritatea statului”.
Pe 13 octombrie 2020, Consiliul de Administrație al Romsilva l-a numit pe Teodor Țigan în funcția de director general cu un mandat până în 31 decembrie 2021.

Îți mai recomandăm A fost adoptat noul Cod Silvic: Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală