Furtul la examene. Cazul de la Drept și cum s-a adaptat copiatul la noile tehnologii

Utilizarea platformelor online a diversificat metodele de fraudă la examene (Imagine generică)

Consiliul Profesoral de la Facultatea de Drept din București va decide până vineri dimineață dacă un număr de 47 de studenți de anul I vor fi exmatriculați sau numai ... sancționați pentru că au fost prinși copiind la examene. Ministrul Educației declară că nu este singurul caz.

Decanul Facultății de Drept de la Universitatea din București, Răzvan Dincă, a declarat pentru Europa Liberă că studenții care ar putea fi exmatriculați au încălcat regulile examenului pentru că au comunicat între ei, pe grupurile de WhatsApp, în timpul lucrărilor scrise.

Conducerea facultății a aflat despre caz de la studenții care nu au vrut să participe la fraudă. „Noi am aflat de la colegi de-ai studenților, care au sesizat niște încălcări ale unui mediu academic corect. Unii n-au vrut să participe și au fost ultragiați de această încălcare sistematică a regulilor de examen”, a spus Răzvan Dincă.

Decanul de la Drept arată că studenții nu au copiat numai la un examen, ci la toate examenele online din sesiune.

Cazul atrage din nou atenția asupra practicilor de fraudă din educație și semnalează amploarea fenomenului, din moment ce studenții de la Drept ar putea fi doar sancționați. Chiar și ministrul Educației a spus că acesta s-ar putea să nu fie singurul caz.

Site-uri speciale care te învață cum să copiezi la examene

Uită de sistemele de copiat incomode cu fire sau colier

Fraudarea examenelor a devenit din ce în ce mai ușoară în ultimii ani odată cu dezvoltarea tehnologiei. Pe internet au apărut site-uri specializate în furnizarea unor dispozitive care să îi ajute pe trișori să copieze fără a fi prinși.

Un astfel de site este decopiat.com, o platformă web care vinde de la căști de copiat până la dispozitive mai sofisticate, cum ar fi un pix de copiat cu cartelă SIM încorporată. Acesta costă 450 de lei, iar cei care îl scot la vânzare spun că e o variantă îmbunătățită a unui dispozitiv similar mai vechi, care a avut „un succes surprinzător”.

Pixul GSM funcționează independent, cu orice cartela nanoSIM. Nu ai nevoie de telefon sau de alt dispozitiv în afară de pix și microcască! Pixul răspunde automat la apeluri, iar mulțumită microfonului încorporat poți comunica fără restricții cu persoana care te apelează. Uită de sistemele de copiat incomode cu fire sau colier existente până în prezent sau de sistemele cu Bluetooth care funcționează doar împreună cu un telefon! La tot mai multe examene nu mai este permisă intrarea cu telefoane mobile. Pixul GSM este soluția perfectă, nedetectabilă și care nu va da nimănui de bănuit!”, e prezentarea de pe site a dispozitivului.

Captură de ecran Decopiat.com

Pe același site, studenții care vor să obțină o notă de trecere prin fraudă mai pot opta între un sistem de copiat în formă de breloc, carduri sau ceasuri care au același rol. Prețurile ajung până la 600 de lei.

Examenele online au făcut frauda mai ușoară

Mutarea examenelor în online a făcut ca numărul celor care au fraudat examenele să fie mai mare decât în mod obișnuit, crede Adrian-Alexandru Breha, președintele Organizației Studenților din Universitatea de Vest/Timișoara.

Nu pot să neg că încă mai există acest obicei al copiatului.
Adrian-Alexandru Breha, președintele Organizației Studenților din Universitatea de Vest/Timișoara.

Aș putea spune că este mult mai facil ca cei incorecți să fraudeze examenele (online) mai ales că nici cadrele didactice nu iau suficiente măsuri pentru a preveni acest lucru. În general, cei care obișnuiau să o fraudeze au făcut-o mai ușor, iar cei care nu practicau frauda acum au făcut-o. Când a fost câte o situație de fraudă mai gravă s-a ajuns la exmatriculare, dar au fost cazuri individuale”, a spus Breha la Europa Liberă. Tânărul admite că încă mai sunt studenți români care trișează la examene.

Nu pot să neg că încă mai există acest obicei al copiatului. Prea curând nu cred că o să scăpăm, pentru că este mentalitatea aceasta a unora care își doresc doar să promoveze un examen, nu să învețe ceva de la facultate, ceva care i-ar putea ajuta în carieră”, a spus Breha.

Măsurile profesorilor


La Iași, la Facultatea de Drept a Universității “Alexandru Ioan Cuza”, profesorii spun că și-au luat măsuri de precauție pentru ca studenții să nu fraudeze examenele. Una dintre măsuri se aplică în cazul examenelor fizice, cele care se desfășoară în manieră clasică în amfiteatre sau în sălile de curs: supravegherea video a examenelor scrise.

„Elementul shuffle”, adică alternarea subiectelor scrise cu cele examinate la oral este o altă metodă despre care profesorii de la Iași cred că îi împiedică pe studenți să fraudeze.

“La facultatea noastră, regula este că la disciplinele obligatorii examinarea se face în sesiunea de examene atât printr-o probă scrisă, cât și printr-o probă orală, cu câteva excepții aprobate de Consiliul Facultății. Pentru proba scrisă, examinarea nu se poate realiza doar prin întrebări tip grilă, iar pentru proba orală, studentul primește subiecte personalizate, evaluarea sa fiind făcută prin interacțiunea directă cu cadrul didactic. În cazul disciplinelor opționale, evaluarea se face pe parcurs, în cadrul seminarului, prin metode care nu se pot limita doar la teste grilă și care, de asemenea, presupun interacțiunea directă cu cadrul didactic”, a precizat pentru Europa Liberă Ioana Costea, decanul facultății, care crede că măsurile luate „reduc drastic posibilitatea de fraudă”.

Până în toamna anului trecut, când a început anul universitar, cei mai mulți studenți exmatriculați pentru copiat din Iași erau de la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”.

Șase studenți de aici au fost exmatriculați în ultimii 5 ani, fie pentru „tentativă de fraudă prin mijloace IT”, fie prin „tentativă de fraudă prin fițuici”. Deciziile de exmatriculare au fost luate de fiecare dată de Comisia de Etică, în unele cazuri studenții apelând la justiție pentru a fi reprimiți la școală.

Cazul de la Facultatea de Drept din București

Decanul de la Facultatea de Drept din Capitală spune că săptămâna trecută a fost anulat un alt examen de la Drept, organizat de către o profesoară care a dat subiecte identice celor 770 de studenți participanți, examen despre care a relatat Edupedu. Acesta a fost semnalul că organizarea evaluării în online lasă de dorit. A urmat cazul celor 47 de studenți din anul I care au comunict între ei în timpul examenelor.

În mediul online, examenul este înregistrat și profesorul verifică dacă studentul participă în persoană cu ajutorul cărții de identitate.

Facultatea de Drept din București

Examenul durează o oră. Înainte să se dea subiectele, se verifică identitatea studenților, ei arată un act de identitate. Avem două interfețe de comunicare, una scrisă pe care studentul rezolvă subiectele în scris, alta audio-video care permite unui supraveghetor să supravegheze că studentul rezolvă subiectele. Acesta mai poate să dea unele indicații cu privire la desfășurarea examenului sau a unei cerințe din examen. E un exercițiu didactic”, spune decanul Facultății de Drept de la Universitatea din București, Răzvan Dincă.

Studenții care ne-au spus despre fraudă ne-au adus și conversațiile de pe grupurile lor, care între timp se coroborează după mai multe surse, la conversații participând zeci de studenți.
Decanul Facultății de Drept

Profesorii de la Drept, și nu numai, își pot da seama dacă studenții copiază în funcție de subiectele primite:

Subiectele date în online nu presupun să scrii foarte mult, dar atunci când se întâmplă asta, adică studentul în timpul ăla în care ar trebui să apese câte o literă se apucă și scrie cuvinte, atunci e un semn de întrebare”, declară Răzvan Dincă.

Decanul de la Drept susține că atunci când s-a decis să facă anchetă în privința celor 47 de studenți avea probe clare ale fraudării, adică conversațiile de pe grupurile studenților.

Studenții care ne-au spus despre fraudă ne-au adus și conversațiile de pe grupurile lor, care între timp se coroborează după mai multe surse, la conversații participând zeci de studenți. Conversațiile astea electronice au automat participantul, momentul exact al intervenției, iar aceste lucruri pot fi coroborate cu datele de susținere a examenului din platforma electronică. Am aflat în acest fel dacă intervenția a avut loc în timpul examenului, iar dacă a avut loc în timpul examenului și s-a referit la un subiect de examen atunci comunicarea pe care regulamentul o interzice este dovedită”, a mai spus profesorul.

Studenții de la anul I de la Drept vor fi audiați online, asta după ce au avut acces la dosarul cu probele privind copiatul la examen. Decanul spune că unii dintre ei au recunoscut că acele conversații din grupurile de WhatsApp sunt reale.

Cât de ușor e pentru un student să copieze

Cazul de la Facultatea de Drept din București ridică problema corectitudinii organizării examenelor. Conducerea Facultății decide în aceste zile dacă va relua cursurile față în față, în condiții de siguranță.

Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, spune, cu referire la cazul de la Drept, că este posibil să nu fie singurul caz.

Nu aș vrea sa stigmatizam o instituție care a sesizat acest aspect cu buna credință. Atâta vreme cât nu suntem pregătiți pentru o evaluare online, inclusiv pentru securizarea și asigurare, această evaluare ridică semne de întrebare nu numai în această situație, ci în multe alte situații. Este un caz în care a fost semnalată această situație, dar nu înseamnă că e singurul”, a precizat Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la B1 TV.

Judecătorul Cristi Danileț analizează cazul de la Facultatea de Drept pe pagina sa de Facebook și spune că „fenomenul acesta, al copiatului la examenele din facultate, nu e nou. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-a diversificat. Ştiţi că sunt facultăţi dotate cu aparate de bruiere a semnalelor pentru telefoanele mobile ascunse la studenţi, prin care se transmit răspunsurile corecte în cască pusă în ureche?"

Chiar și la Institutul Național de Magistratură există tentative de fraudă la examene, susține Cristi Danileț, care explică și metodele de copiat pe care le-a întâlnit: „fiţuici plasate în rezervorul de la WC sau în ghivecele de flori de pe holuri".